Un sportiv trans a câștigat maratonul feminin de la Londra, după ce acum șase luni a participat la o competiție masculină. „Este îngrozitor și nedrept”
Maratonul feminin de la Londra este în centrul unui scandal uriaș. Cursa de la categoria de vârstă 50-54 de ani a fost câștigată de un sportiv transgender, Glenique Frank, care acum șase luni a participat la o competiție masculină, la New York. Peste ocean a fost înscris sub numele de „Glen”.
Un sportiv trans a câștigat maratonul feminin de la Londra
Scandal uriaș după maratonul feminin de la Londra. Cursa rezervată alergătoarelor între 50 și 54 de ani a fost câștigată de Glenique Frank, un sportiv transgender, care a terminat detașat pe primul loc reușind să parcurgă distanța în 4 ore, 11 minute și 28 de secunde. Această veste a stârnit un val de critici, după ce s-a aflat că Glenique, așa cum i-au spus organizatorii competiției britanice, a alergat și maratonul masculin de la New York, din luna noiembrie a anului 2022, sub numele de „Glen”.
Frank a obținut la Londra locul 6,160 la general din 20.123 de femei. Dacă ar fi concurat în competiția masculină, timpul obținut i-ar fi permis să termine pe locul 15.386 notează jurnaliștii The Telegraph.
„Aproape 14.000 de femei au terminat pe o poziție mai proastă din cauza lui”, „a tunat” Mara Yamauchi, o sportivă care a terminat pe locul șase maratonul de la Jocurile Olimpice de la Beijing.
„Aceasta este ceea ce permite Maratonul de la Londra. Doamne ferește ca femeile să aibă propria lor categorie”, a declarat și Cathy Devine, fost lector în sport și educație fizică la Universitatea din Cumbria.
Glenique Frank este gata să returneze medalia
În urma acestui scandal a reacționat și Glenique Frank. „Dacă ei chiar cred că am furat locul (n.r. unei alergătoare feminine), nu mă deranjează să returnez medalia, pentru că voi alerga din nou anul viitor pentru caritate. Dar nu vreau să cer scuze, pentru că nu am făcut nimic greșit”, a fost declarația obținută de jurnaliștii de la New York Post.
Frank a mai spus că este uimit de această dispută pentru că au fost multe femei care au obținut la Londra un timp mult mai bun. Sportivul a dezvăluit că are de gând să investească foarte curând suma de 20.000 de dolari pentru o operație de schimbare de sex. „Înteleg de unde vine problema, nu am uter”.
Cum a reușit Frank să concureze la o cursă feminină
Pe 31 martie, UK Athletics a anunțat o interdicție și a transmis că este „corect ca sportivii care au trecut prin pubertate masculină să fie excluși din categoria feminină din atletism”. Textul acestei comunicări mai spune însă și faptul că cei care sunt deja înscriși rămân eligibili pentru cursa respectivă. Așa se face că Frank a avut voie să participe la Maratonul feminin de la Londra, deși acum șase luni a alergat într-o competiție masculină.
Sursa Foto Instagram