Un sfert dintre angajatorii români au luat decizia fără precedent. Ce se întâmplă cu salariile angajaților

de: Redacția
27 01. 2020

Aproximativ doi din zece angajatori sțin că va vor oferi un program flexibil de muncă, plus 38,7% dintre respondenți vor susține transportul angajaților, și 35% o sa investescă în cursuri și traininguri de dezvoltare a angajaților.

Un sfert dintre angajatorii români au luat decizia fără precedent

Unul din patru angajați ingheață salariile în acest an fara nici o mărire și unul din trei afirmă ca salariile planificate vor fi de cel mult 5% pentru 2020.

Potrivit sondajului de la BestJob aproape un sfert dintre angajatori afirma ca bugetul lor va fi afectat de majorarea salariului minim începând de la 1 ianuarie din această cauză vor lua măsuri precum restrângerea cheltuielilor cu beneficii extrasalariale, automatizarea unor procese, comasarea unor functii și restructurarea unor poziții.

În această privință majoritatea angajatorilor 64,5% vor utiliza în continuare tichete de masă, iar 58% acordă prime pentru ocazii speciale ținând cont de restu de 39% care vor organiza petreceri speciale pentru angajați.

În acest prag 6,5% dintre respondenți au afirmat ca vor majora salariile.

Salarii mari vor oferi doar 13% dintre angajatori cu până la 10%, iar doi din zece cu până la 15% angajaților din cadrul companiei potrivit Digi24.

 

Un sfert dintre angajatorii români au luat decizia fără precedent. Ce se întâmplă cu salariile angajaților

Ce se întâmplă cu salariile angajaților

Aproximativ 39% dintre pozițiile deschise în perioada ianuarie – iunie ale anului 2020 vor aparține pentru muncitori necalificați, 35% pentru muncitori calificați și 26% pentru personal de birou.

Angajatorii afirmă că 51,6% vor fi pentru nivelul de începător ( 0-2 ani) experiență și 42% pentru nivelul mijlociu ( 2-5 ani experiență).

Majoritatea specializărilor ce vor fi căutate sunt 55% vânzări, producție 29%, administrativ 28%, inginerie 28,5%, iar logisitcă 19,3%.

Angajați specializați se vor căuta în financiar-contabil 19% customer service 17% management și cosultanță 12,3%, controlul calității 11,9%, business development 11,4%.

În primul semestru al acestui an șase din zece angajatori vor deschide până la 10 poziții noi și unul din zece 10-20 de poziții, pentru fiecare poziție se vor recruta între 2-5 angajați și o treime vor deschide poziții pentru un angajat. Restul 10% vor avea nevoie de 5-20 de angajați pe poziția deschisă. Recrutarea se va face pe termen lung în majoritatea cazurilor.

Sondajul a fost efectuat în perioada 6 – 20 ianuarie 2020, pe un eşantion de 214 companii mici, medii şi mari din România potrivit Digi24.