Un român, jaf de proporții în Austria. A furat 3 milioane de euro
Conform unui raport dat de Europol, 26 de membri ai două bande criminale din Spania și Austria au fost arestați la începutul acestui an din cauza suspiciunii de deturnare a numerelor de telefon mobil, a anunțat vineri organizația europeană de poliție Europol.
Un român, jaf de proporții în Austria
Europol spune că în urma investigațiilor, au constat că aceste grupări au folosit o tehnică numită sim swapping. Un criminal încearcă să convingă un furnizor să transfere numărul de telefon mobil al victimei pe o altă cartelă SIM.Dacă numărul de telefon mobil este legat de alte servicii, cum ar fi WhatsApp sau pentru a vă conecta la o bancă, criminalul poate utiliza numărul pentru a fura bani. Simswapping funcționează adesea împreună cu alte tehnici, cum ar fi infectarea computerului victimei cu malware.
A furat 3 milioane de euro
Gruparea ar fi acționat, atât pe teritoriul Spaniei, cât și în AUstria, unde, conform autorităților, ar fi reușit să sustragă peste 4.500 de telefoane smart din sediul companiei Telekom, iar pacubele se ridică la peste 3,5 milioane de euro. Printre membrii aflați în grupare, se numără și un român de 55 de ani, din în Blaj (Alba). Pe numele său, dar și a,celorlalți membrii s-a emis un mandat european de autorităţile din Austria. Din păcate pentru Ţ. Constantin, acesta a avut ghinionul să fie prins, iar acum este acuzat de furtul celor peste 4.500 de telefoane mobile, în valoare de peste trei milioane de euro.
”La data de 08.12.2019, grupul a pătruns în incinta Companiei A1 TELEKOM Austria AG, din Hagenbrunn, Austria, de unde a sustras 4.500 de bucăţi telefoane mobile marca Samsung, Apple şi Huawei, cauzând un prejudiciu de aproximativ 3,3 milioane euro.
Persoana are antecedente penale, fiind condamnată în 1998 la o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru infracţiunile de viol calificat săvârşit împreună cu un minor, în 2016 la amendă pentru conducerea a unui vehicul fără permis, precum şi la pedepse cu închisoarea şi amendă în perioada 2005 – 2017, pentru intrare şi şedere ilegală după expulzare și furt, săvârşite pe teritoriul Germaniei, Austriei, Sloveniei, Danemarcei şi Finlandei”, se mai arată în documentul Curții de Apel Alba Iulia.