Un român a dat în judecată Wizz Air pentru întârzierea unui zbor. Câți bani a primit: ‘A mirosit a vrăjeală’

de: Rosu Ioana
23 10. 2023

O întârziere clasică a companiei aeriene Wizz Air a luat o turnură neașteptată după ce un client a reușit să depășească toate provocările întâmpinate pentru a-și cere drepturile. Cum a reușit bărbatul să recupereze banii care îi reveneau în urma unei întârzieri mai mari de 3 ore?

S-a luptat cu morile de vânt pentru a-și face dreptate

Un român s-a confruntat cu o problemă pe care, cel mai probabil a întâmpinat-o orice persoană care a călătorit  o dată sau de mai multe ori cu Wizz Air, mai exact, cu o întârziere a zborului mai mare de trei ore. Din acest considerent, bărbatul a ales să depună o reclamație prin care să-și ceară drepturile, în conformitate cu legea UE cunoscută sub numele de CE 261, potrivit căreia, dacă aștepți mai bine de trei ore pentru un zbor, poți primi o despăgubire de până la 600 EUR.

Mai mult, compania în cauză, Wizz Air, are o secțiune dedicată pe site în care dă asigurări cu privire la respectarea dreptului pasagerului, dacă se află în situația în care a așteptat mai bine de trei ore pentru un zbor.

Zis și făcut, căci bărbatul care a decis să meargă până la capăt pentru a-și cere drepturile, este victima unei astfel de situații, după ce și-a organizat în mod conștiincios o excursie cu familia, respectiv soția și copilul.

Metoda folosită de clientul Wizz Air pentru a fi despăgubit

Astfel, după o întârziere de mai bine de trei ore, românul a decis să își ceară drepturile și să completeze formularul de compensație pentru întârzieri de pe site-ul companiei aeriene, Wizz Air.

Din păcate, în acest moment s-a lovit de refuz, astfel că, în loc să primească banii, așa cum ar fi trebuit, compania aeriană a invocat clauza potrivit căreia, întârzierea zborului se încadrează în categoria „situații excepționale” prevăzută de legea europeană. Mai exact, compania a pus întârzierea pe baza vremii nefavorabile și de circumstanțe din afara controlului lor.

Această explicație nu l-a intimidat pe clientul Wizz Air, mai ales că alte zboruri au decolat la timp, ceea ce însemna că vremea nu a fost atât de ”aspră” pentru toate situațiile.

Enervat de acest răspuns protocolar și nepertinent al Wizz Air,  bărbatul a solicitat companiei aeriene să justifice situația excepțională, dar aceasta i-a închis cazul fără o explicație clară și l-a sfătuit să contacteze platforma de rezolvare a litigiilor online, cunoscută sub numele de Online Dispute Resolution (ODR).

După încercări eșuate cu ODR și Wizz Air, bărbatul a descoperit site-urile specializate în recuperarea compensațiilor de la companiile aeriene. Astfel, prin intermediul acestora, a reușit să obțină 680 de euro din suma totală de 1.200 de euro, diferența fiind reținută pentru serviciile oferite de aceste site-uri.