Un preot din Iași are o misiune imposibilă. Cum reușește să aline durerea pacienților afectați de Covid-19: „O doamnă mi-a spus că vrea să îi citesc o rugăciune ca să moară”

Un preot din Iași are o misiune imposibilă. Cum reușește să aline durerea pacienților afectați de Covid-19: „O doamnă mi-a spus că vrea să îi citesc o rugăciune ca să moară”
Un preot din Iași are o misiune imposibilă

De cele mai multe ori, membrii familiilor care ajung la spital din cauza virusului COVID-19, nu mai sunt externați împreună. Pacienții care pierd pe cineva drag sunt devastați, iar astfel de momente sunt depășite cu greu.

Preotul de la Spitalul de Boli Infecțioase

Ioan Olăeru este preotul de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Cât timp a fost acolo, a auzit multe povești triste. Cu greu a reușit sa consoleze pacienții aflați în situația în care au pierdut pe cineva drag din cauza virusului.

Cel mai grav caz întâlnit de preot a fost al unei familii. Soțul a murit în spital. Soția era încă internată și plângea că nu poate merge la înmormântarea lui. După 40 de ani de căsnicie, o astfel de veste poate lua pe oricine pe nepregătite. Astfel de întâmplări sunt șocante, și, din păcate, nu sunt rare.

Preotul a fost marcat de cazurile în care vedea copii mici plângând că și-au pierdut părinții din cauza virusului. Un astfel de caz a fost al unei mamei care a ajuns la spital împreună cu fiica sa, locuind în aceeași casă. Mama a ales să se autoizoleze, însă inevitabilul s-a produs. Ambele au fost infectat, iar mama, din păcate, nu a supraviețuit.

Cum reușește să aline durerea pacienților

Preotul apelează la asistentele medicale care anunță pacienții dornici să se spovedească. Ioan Olăeru a observat că atunci când merge neanunțat la bolnavi, aceștia erau mai puțini receptivi și nu doreau să se spovedească.

Dacă află cu o zi înainte de vizită, pacienții sunt mult mai reciptivi. Unii pacienți ajung să solicite preotului să se roage pentru moartea lor. În cazuri disperate, moartea pare a fi singura cale de curmare a suferinței. Preotul ajunge să vorbească ore întregi cu pacienții.

„Gata, a venit preotul să ne spovedească, fiindcă o să murim, spuneau unii pacienți. Este chiar vorba aceea din bătrâni că dacă vine preotul la bolnav, ești pe moarte. Recent, am avut o doamnă de 80 și ceva de ani care mi-a spus că vrea să îi citesc o rugăciune ca să moară. I-am spus că eu nu pot face asta, ci mă voi ruga să trăiască. De durere, vedea moartea ca singura soluție și voia să o spovedesc și să o împărtășesc ca să poată muri. I-am spus că vreau să lupte, să moară ca o învingătoare.”

Sursă foto: BZI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI