Un oraș din România se confruntă cu o criză de muncitori calificați. De ce sunt abandonate școlile profesionale

de: Ionuț Vieru
07 05. 2021

Reprezentanții mediului economic social au ajuns la concluzia că forța de muncă în județul Vaslui este foarte puțină și necalificată. Anual, sute de vasluieni obțin certificate de calificare profesională. Cu toate acestea, o mare parte dintre aceștia pleacă imediat la muncă în străinătate.

Criză de muncitori calificați

Din păcate, nici școlile profesionale nu mai trezesc interesul celor tineri. Cei mai mulți preferă să meargă la o facultate decât la o școală profesională. Ionel Constantin este președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui. Acesta a declarat că instituția pe care o conduce pregătește aproximativ 1.000 de cursanți la doi ani. O mare parte din aceștia pleacă imediat în străinătate după ce își iau certificatele.

”Aceste persoane nu se mai duc la întreprinderile la care munceau. E jalnic! Așteptările salariaților sunt foarte mari, alții au lucrat afară și știu cât se câștigă acolo. Dar costurile sunt mai reduse în țară și ești alături de familie. Dacă ar avea salariul 500 de euro net altfel ar sta lucrurile”, a precizat Constantin.

Din nefericire, tinerii preferă să meargă la facultate și refuză să urmeze studiile unei școli profesionale. Din această cauză, în România există o mare criză de tehnicieni. Pe de partea cealaltă, în țările europene aceștia sunt foarte apreciați. Ionel Constantin a mai spus că instituția pregătește oamenii pentru 2-3 meserii, însă și muncitorul trebuie să știe bine o meserie.

Școlile profesionale sunt abandonate

Din cauza pandemiei de coronavirus, un număr mare de vasluieni s-au întors în țară. Din nefericire, mediul de afaceri local nu a profitat de acest lucru. Aceștia nu au oferit o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui.

De asemenea, nu au oferit locuri de muncă plătite decent pentru ca vasluieni să fie atrași. Prin urmare, o mare parte din oamenii întorși în țară datorită pandemiei, vor pleca din nou în alte țări europene pentru a munci.

”A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Trebuie să se vrea să se facă o strategie de dezvoltare la nivel național și apoi una aplicată la nivel local. De sus în jos trebuie luate aceste măsuri. Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. La Fălciu trebuia să fie construită o fabrică de zahăr, dar după anul 1989 nu s-a mai terminat construcția. Nu mai făcem import de zahăr, dacă avem aceste fabrici. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă”, spunea Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.