Un nou val caniculă pârjolește România. Avertizare de cod galben, temperaturile vor depăşi 40 de grade
România se topește la temperaturi chiar și de peste 40 de grade. Administrația Națională de Meteorologie emite zilnic avertizare după avertizare de Coduri de caniculă. Iată ce zone din România sunt vizate de un Cod Galben valabil în zilele de 20 si 21 iulie.
Avertisment ANM: Un nou val caniculă pârjolește România
Valurile de caniculă care se abat asupra României aduc temperaturi extreme! Românii se topesc la soare, iar specialiștii ANM continuă să prelungească codurile de la o zi la alta.
Meteorologii au emis în cursul zilei de joi, 20 iulie, un nou Cod Galben care vizează un val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat, valabil în zilele de 20 și 21 iulie.
”Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.”, informează ANM, conform meteoromania.ro.
Valul de căldură și disconfortul termic se vor menține, cu precădere în regiunile sudice, și în zilele care urmează.
Luna iulie ar putea deveni cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani
Directorul ANM, Elena Mateescu, spunea zilele trecute că disconfortul termic va fi unul accentuat în această perioadă, temperaturile resimțite apropiindu-se de valori de până la 44-45 de grade Celsius.
”Luna lui cuptor va putea fi una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria măsurătorilor meteorologice. Așa cum se anticipează la nivel internațional, este posibil ca luna iulie, la nivel mondial, să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani”, a spus specialistul, potrivit Antena 3 CNN.
Cod Galben de instabilitate atmosferică
În același timp, specialiștii ANM au emis și o avertizare de Cod Galben de instabilitate atmosferică valabil pentru ziua de joi, 20 iulie, în intervalul orar 12:00 – 22:00.
”În intervalul menționat, în Maramureș, Moldova, Dobrogea și în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).”, mai transmite ANM.
Citește și: Valul ‘Cerberus’ de caniculă topește Europa. Vor fi temperaturi record săptămâna viitoare