Un nou cutremur puternic în România, miercuri dimineață. Orașele în care s-a resimțit cel mai tare

de: Rosu Ioana
25 10. 2023

Miercuri dimineața, zona Vrancea a fost zguduită de un cutremur de magnitudine 4.2 pe scara Richter, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc la o adâncime de 168.925 km și a fost resimțit în mai multe orașe din regiune.

Zonele afectate de cutremur

Potrivit comunicatului emis de INFP, cutremurul a avut epicentrul la 43 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 48 km est de Brașov, 71 km nord-vest de Buzău, 74 km vest de Focșani, 77 km nord de Ploiești și 98 km nord-est de Târgoviște. Până în acest moment, nu au fost raportate pagube materiale sau victime ca urmare a seismului.

„În ziua de 25.10.2023, 09:25:11 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, COVASNA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.2, la adâncimea de 168.925 km. Cutremurul s-a produs la 43km SE de Sfantu-Gheorghe, 48km E de Brasov, 71km NV de Buzau, 74km V de Focsani, 77km N de Ploiesti, 98km NE de Targoviste.”, a transmis sursa citată.

În ultima vreme, România a fost scena mai multor seisme, unele dintre ele producându-se în lanț. Unul dintre exemple este cel de luni seară, atunci când locuitorii din Oltenia au fost martorii unui eveniment neobișnuit.

Astfel, ei au asistat la două cutremure, care au avut loc într-o zonă din județul Gorj, într-un interval de doar 30 de minute, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Dezvoltare-Cercetare pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul cutremur a avut loc la 23 octombrie 2023, la ora locală 21:23:22, și a avut o magnitudine de 2.2 pe scara Richter, la o adâncime de 14.7 km. Epicentrul s-a situat în apropiere de Târgu Jiu, la 18 km nord-vest, și a fost resimțit și în alte orașe din regiune, cum ar fi Hunedoara (64 km sud) sau Drobeta-Turnu Severin (74 km nord-est).

La doar 30 de minute distanță, a avut loc cel de-al doilea cutremur. La 23 octombrie 2023, la ora locală 21:54:43, s-a înregistrat un seism cu o magnitudine inițială de 2.4, la o adâncime de 10.0 km. INFP a revizuit ulterior magnitudinea la 2.5 și adâncimea la 15.4 km. Acest al doilea cutremur a avut epicentrul în același județ, la 20 km nord-vest de Târgu Jiu.

Seismologul Mihai Diaconu, despre riscurile existente în zona Vrancea

România se află de luni bune într-un val seismic, iar temerile românilor sunt foarte clare. Ce ne așteaptă în viitorul apropiat, este posibil ca țara noastră să fie lovită d eun cutremur puternic, asemeni celui din Turcia? Bineînțeles că doar un gând îndreptat spre un asemenea dezastru ne cutremură imaginația, dar cu toate acestea, cunoscutul seismolog Mihai Diaconu a explicat la ce să ne așteptăm. Acesta a vorbit de asemenea și de cutremurele repetate din zona Gorj, mai puțin cunoscută pentru activități seismice.

Veștile nu sunt extrem de bune când vine vorba de Vrancea, având în vedere că aici au loc cele mai multe cutremure, dar și cele mai intense. Din păcate, zona Vrancea poate fi predispusă oricând la un cutremur mare, deoarece, potrivit studiilor, la un interval de 30, 40 de ani, se produce un seism cu magnitudine ridicată, iar în România, ultimul a fost în anul 1977, cu  7,4 grade și o durată de circa 56 de secunde.

„În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență.

În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani”, a transmis Mihai Diaconu, potrivit sursei citate.