Un nou cutremur în România. Zona în care s-a produs, l-ai simțit?

de: Andrei Simion
23 05. 2024

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmite că, în noaptea de miercuri spre joi, s-a produs un cutremur în România, la adâncimea de 113 kilometri. În ce zonă a avut loc seismul?

Cutremur în România, 23 mai 2024

„În ziua de 23 Mai 2024, la ora 01:20:57 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 113.1 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km NV de Buzau, 60km V de Focsani, 67km SE de Sfantu-Gheorghe, 69km E de Brasov, 70km NE de Ploiesti”, a precizat INFP.

Miercuri, la prânz, zona seismică Vrancea a fost zguduită de un cutremur de 4,1 grade pe scara Richter.

„În ziua de 22 Mai 2024 la ora 12:53:37 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 90.2km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km V de Focsani, 60km NV de Buzau, 60km SE de Sfantu-Gheorghe, 67km E de Brasov, 83km NE de Ploiesti”, se arată pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre zona seismică Vrancea

Contactat de Playtech Știri, profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, dar și cercetător științific, a oferit detalii despre cutremurele care se repetă cu o frecvență înfricoșătoare și în România: ”Vrancea nu doarme!”.

„Nu trebuie să vă speriați de numărul mare de cutremure din România, nu s-a trezit Vrancea, cum zic unii, de fapt, nu doarme niciodată. Cu cât mai multe cutremure mici, cu atât mai puține cutremure puternice, catastrofale. Anual, dacă e să o luăm așa, în România au loc sute de cutremure foarte mici, pe unele nici nu le resimțim. Stați liniștiți!

Dacă, din calculele mele cu specialiștii din întreaga lume, vom crede că se apropie un cutremur foarte mare, eu voi ieși la televizor și voi atenționa populația. Timp de zece ani nu ar trebui să ne facem griji majore. Oricum, nu cumpărați apartamente vechi, nu e o investiție bună. Feriți-vă să locuiți în clădirile vechi! Ați văzut cum s-a prăbușit blocul Scala, la cutremurul din 4 martie 1977!”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.