Un nou cutremur în România vineri dimineață. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

de: Daoud Andra
02 08. 2024
Un nou cutremur în România vineri dimineață. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

Vineri dimineața, un nou cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea. Cutremurul s-a produs la ora locală 9:15, la o adâncime de 116 km. Ce orașe au fost cele mai apropiate de centrul seismic și ce magnitudine a avut.

Cutremur în România, vineri dimineața

Seismul care a avut loc în dimineața zilei de vineri, 2 august, s-a produs în zona Vrancei și a avut o magnitudine de 3.1 grade pe scara Richter, fiind considerat un seism de slabă intensitate, la o adâncime de 116.1 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km V de Focșani, 50km N de Buzău, 70km SE de Sfântu-Gheorghe, 77km E de Brașov, 82km NE de Ploiești, potrivit INFP. Este al doilea cutremur în această zonă, în mai puțin de 24 de ore.

Activitate seismică intensă în ultimele zile

În ultima prioadă, în Europa au avut loc mai multe cutremure, unele dintre ele chiar de intensitate medie. În seara zilei de 1 august, a fost înregistrat un cutremur de 5 grade, în sudul Italiei. Seismul s-a produs la ora locală 22:43, la o adâncime de 20 km. Și în Bulgaria a avut loc un cutremur joi seara, însă a fost de slabă intensitate, respectiv 3.3 grade pe Richter.

Joi după-amiaza, zona Vrancei a fost zguduită de un alt cutremur, de data aceasta ceva mai intens decât cel de vineri. La ora 15:09, INFP a înregistrat un cutremur mediu, de 4.4 grade, la o adâncime de 128.8 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Focșani, 55km N de Buzău, 75km E de Sfântu-Gheorghe, 85km E de Brașov, 93km NE de Ploiești, 99km SV de Bârlad.

Ce să faci în caz de cutremur

Seismele nu pot fi anticipate decât cu puțin timp înainte, așa că este important ca oamenii să știe ce au de făcut și să acționeze prompt în cazul unui cutremur, pentru a se pune la adăpost. Este important să nu intrăm în panică și să ne adăpostim într-un loc sigur, spun specialiștii, indiferent că suntem în casă sau afară.

În interior: caută adăpost sub o masă solidă sau un birou. Dacă nu este posibil, stai lângă un perete interior, departe de ferestre, oglinzi și obiecte care ar putea cădea.

În exterior: mergi într-un spațiu deschis, departe de clădiri, copaci, stâlpi și linii electrice.

În Mașină: Oprește cât mai repede într-un loc sigur, departe de poduri, tunele și alte structuri. Rămâi în mașină până trece cutremurul.

În timpul cutremurului și imediat după, nu se folosesc liftul sau scările și este important să rămânem la adăpost până când pericolul a trecut.