Un nou cutremur în România. Unde s-a resimțit cel mai tare seismul, ce magnitudine a avut

de: Bișinicu Andreea
19 10. 2024

Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora 17:04, în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 151,1 kilometri, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Deși acest cutremur a fost unul slab, zona Vrancea este bine cunoscută pentru activitatea seismică frecventă, motiv pentru care orice mișcare tectonică atrage atenția atât a populației, cât și a autorităților.

Orașele cele mai apropiate de epicentru

Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din proximitatea epicentrului. Conform datelor publicate de INCDFP, cele mai apropiate orașe de locul producerii cutremurului au fost:

  • 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe,
  • 60 km vest de Focșani,
  • 62 km nord-vest de Buzău,
  • 62 km est de Brașov,
  • 80 km nord de Ploiești.

Deși cutremurul nu a fost foarte puternic, acesta a fost simțit ușor în aceste orașe, mai ales în locuințele situate la etaje superioare. Locuitorii din aceste zone sunt obișnuiți cu activitatea seismică din zona Vrancea, dar orice seism, chiar și de magnitudine mică, poate provoca neliniște.

Zona seismică Vrancea, un focar de activitate tectonică

Vrancea este cea mai activă zonă seismică din România și una dintre cele mai periculoase din Europa de Est. Aceasta generează cutremure frecvente, majoritatea la adâncimi mari, de peste 100 km.

Cutremurele din această zonă sunt cauzate de mișcările tectonice ale plăcilor aflate sub Carpații de Curbură, o intersecție complexă a plăcilor tectonice eurasiatică și africană.

De-a lungul timpului, Vrancea a fost epicentrul unora dintre cele mai puternice cutremure din istoria României, inclusiv devastatorul seism din 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 și a provocat pagube semnificative și pierderi de vieți omenești.

De aceea, orice cutremur produs în această zonă este monitorizat cu atenție de specialiști.

Activitatea seismică din luna octombrie

În luna octombrie 2024, România a fost zguduită de 18 cutremure, toate de intensități moderate sau mici.

Cel mai puternic cutremur al lunii a avut loc pe 4 octombrie, în județul Vrancea, și a avut o magnitudine de 4,2. Acesta a fost simțit mai puternic în zonele apropiate de epicentru, dar nu a provocat pagube semnificative.

În general, luna octombrie a fost caracterizată de o activitate seismică constantă, dar fără incidente majore. Faptul că România se află într-o zonă activă seismic face ca astfel de evenimente să fie frecvente, dar pregătirea autorităților și populației pentru astfel de evenimente a crescut semnificativ în ultimii ani.

Cutremurul din Gorj, cel mai mare seism din 2024

Cel mai puternic cutremur din România în 2024 s-a produs la începutul anului, în luna februarie, în județul Gorj. Acest seism a avut o magnitudine de 5,7 și a fost resimțit pe o arie largă, inclusiv în orașe îndepărtate precum București și Timișoara.

Deși nu a provocat pagube majore, cutremurul din Gorj a fost un semnal de alarmă cu privire la riscurile seismice din România, în special în zone care nu sunt cunoscute pentru activitatea tectonică frecventă, așa cum este cazul Olteniei.