Un nou cutremur în România, miercuri. Unde a avut loc seismul
Un nou cutremur a avut loc în România, în dimineața zilei de 3 aprilie. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut, aflați în rândurile următoare. Cutremurele au loc din ce în ce mai des în țara noastră.
Cutremur nou în zona Vrancea
În cursul zilei de 3 aprilie 2024, la ora 01:41, ora locală a României, a avut loc un nou cutremur în zona seismică Vrancea, Vrancea, cu o magnitudine de 2,6 pe scara Richter, la o adâncime de 14,9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 9km S de Focșani, 60km NE de Buzău, 67km V de Galați, 71km NV de Brăila, 76km SV de Bârlad.
Cutremure în Buzău și Iași
Alte două cutremure au fost loc, în ultima perioadă, în Buzău și Iași. Cel dintâi cutremur din luna aprilie a avut luni seara aproape de miezul nopții, în Buzău. Anunțul a fost făcut de către Institutul Național de Fizica Pământului.
„În ziua de 01 Aprilie 2024, la ora 23:51:40 (ora locală a României), s-a produs în MUNTENIA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 13.4 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 29km S de Focșani, 45km NE de Buzău, 61km V de Brăila, 63km V de Galați, 94km S de Bărlad, 97km N de Slobozia”, a anunțat Institutul Național de Fizica Pământului.
Cutremurul din Iași a avut loc pe data de 29 martie 2024, la ora 11:22. Acesta a avut o magnitudine de 2,2 pe scara Richter, la o adâncime de 6,8 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km V de Iași, 38km NE de Roman, 59km NV de Vaslui, 68km NE de Bacău, 80km E de Piatra Neamț, 84km SV de Bălți, 88km SE de Botoșani, 99km N de Bârlad.
Este posibil un cutremur puternic în viitor?
România a avut parte de mai multe cutremure de la începutul anului până acum. Într-adevăr, majoritatea au avut intensitate mică, dar cât de probabil este să avem parte de un cutremur puternic în viitor? Seismologul Petrică Mărmureanu ne explică:
„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol.
Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Mărmureanu.