Un nou cutremur în România, duminică dimineață. Este al patrulea din acest weekend, a fost aproape de București

de: Anca Lupescu
14 01. 2024

În ultimele 24 de ore, România a fost afectată de patru cutremure, potrivit informațiilor furnizate de INFP – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremure în lanț în România

Ultimul eveniment seismic a avut loc chiar astăzi, pe 14 ianuarie 2024, la ora 11:59, în Muntenia, Prahova. 

Potrivit INFP, cutremurul a avut o magnitudine de 2.2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 12 kilometri.

Te-ar putea interesa și: Când ar urma să aibă loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu: „Asta e prima variantă”

În ziua precedentă, pe 13 ianuarie 2024, s-au înregistrat trei cutremure în diverse zone ale țării, conform acelorași surse. 

În Banat, județul Timiș, au avut loc două seisme:

  • Un cutremur cu magnitudinea de 3.8 grade pe scara Richter, produs la ora 11:08 și la o adâncime de 5.2 kilometri;
  • Un alt cutremur în Banat, Timiș, cu magnitudinea de 2.3 grade pe scara Richter, înregistrat la ora 11:44 și la o adâncime de 11.4 kilometri.

De asemenea, în zona seismică Vrancea, pe 13 ianuarie 2024, s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 2.5 grade pe scara Richter. Evenimentul a avut loc la ora 14:18 și la o adâncime de 64.9 kilometri.

Te-ar putea interesa și: Val de cutremure în România, joi dimineață. Unde s-au resimțit cel mai puternic

Ce spun experții

În decembrie 2023, regiunea Vrancea a fost afectată de un cutremur cu magnitudinea de 4.7 grade pe scara Richter, eveniment care a ridicat semne de întrebare în rândul specialiștilor. 

Seismul a avut loc la data de 4 decembrie 2023, la ora 00:05, și a avut o adâncime de 140 de kilometri.

Potrivit declarațiilor lui Mihai Diaconescu, specialist INFP, acest tip de cutremure se încadrează în seismicitatea obișnuită a zonei Vrancea și nu reprezintă o amenințare deosebită.

Te-ar putea interesa și: Un nou cutremur puternic a fost raportat vineri. Seismul a avut aproape 6 grade

 „Cutremurele acestea fac parte din seismicitatea de fond a zonei Vrancea, nu au nimic extraordinar în ele, nici ca magnitudine, nici ca adâncime, nici ca formă de manifestare. 

Deci nu trebuie să ne mire sau să ne punem probleme. În acest moment nu există motive de îngrijorare suplimentare față de cele pe care trebuie să le avem în pregătirea populației pentru un eventual viitor cutremur major, pentru pregătirea instituțiilor care trebuie să intervină în asemenea situații,” a subliniat Diaconescu.