Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul produs sâmbătă seara

de: Andrei Simion
24 08. 2024

Un cutremur s-a produs, sâmbătă seară, în România, a transmis Institutul Național pentru Fizica Pământului. Seismul a avut loc la ora 20:12, în zona seismică Vrancea, Buzău și s-a produs la adâncimea de 144 de kilometri.

Cutremur 24 august 2024

Un nou cutremur a fost înregistrat în România. Seismul cu magnitudinea 3,4 grade pe scara Richter s-a produs la 50 km vest de Focșani, 61 km nord-vest de Buzău, 63 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 72 km est de Brașov și 88 km nord-est de Ploiești.

Seismul vine după ce ieri, la primele ore ale dimineții, s-au produs trei cutremure în vestul României. Primul a fost la 04:40, ora locală, în zona Banat, la o adâncime de 19,6 km.

Din înregistrările INFP, seismul a fost resimțit în zona Timișoarei, Zrenjanin, Arad, Szged, Subotica, Novi Sad și Bekescsaba. Din fericire, cutremurul a avut o intensitate de doar 2 grade pe scara Richter, deci nu s-au produs pagube materiale sau pierderi de vieți omenești.

Cu aproximativ două ore mai târziu, tot în zona Banatului s-a înregistrat al doilea seism, de data asta la o adâncime de 5 km, resimțit în apropiere de Arad, Deva, Hunedaora, Reșița și Timișoara. Cutremurul a avut o intensitate de 2,3 grade pe scara Richter.

Ulterior (cinci ore mai târziu), a venit și cel de-al treilea cutremur tot în zona Banat. Specialiștii INFP au precizat că s-a produs la ora 11:39, ora locală, la o adâncime de 4,8 km, fiind resimțit ușor în Timișoara, Arad, Zrenjanin, Szeged, Subotica și Novi Sad. INCDFP a mai transmis că ultimul seism a avut o intensitate de doar 2 grade pe scara Richter.

Cutremurele, pericol pentru România

Cutremurele reprezintă una dintre cele mai mari amenințări naturale pentru România, având potențialul de a provoca daune semnificative și pierderi de vieți omenești. Situată într-o zonă seismică activă, țara noastră este expusă unor riscuri mari, în special din cauza activității seismice din zona Vrancea, una dintre cele mai periculoase din Europa.

Zona seismică Vrancea

Zona seismică Vrancea este principalul pol al cutremurelor din România, fiind responsabilă pentru majoritatea seismelor mari care au afectat țara în ultimele secole. Această zonă se află la intersecția mai multor plăci tectonice, ceea ce o face extrem de activă din punct de vedere seismic. Cutremurele vrâncene sunt deosebit de periculoase deoarece pot avea magnitudini mari și pot afecta zone extinse din România, inclusiv Capitala.