Un nou cutremur în România. Câte seisme au avut loc în doar 26 de zile

de: Alex Cazacu
26 08. 2020

România a fost lovită de un val de cutremure în 30 de zile. Ce magnitudine a avut cutremurul de astăzi în județul Vrancea.

Câte seisme au  avut loc în România în doar 26 de zile

România a fost lovită astăzi de al 23-lea cutremur, în doar 26 de zile. Seismul s-a produs în județul Vrancea. Potrivit primelor informații transmise de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 77 de kilometri și a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Brașov (78 km), Ploiești (94 km), Bacău (100 km), Galați (115 km), Brăila ( 117 km) și București (145 km). Este vorba de al 23-lea seism în 26 de zile.

Val de cutremure în luna august

În luna august, în ultimele 26 de zile, au fost înregistrate seisme cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9 grade pe scara Richter. În 16 august au avut loc 3 cutremure  într-o singură zi.

Primul seism a avut o magnitudine de 3,5 grade pe scara Richter, al doilea 3 grade și al treilea 3,7 grade pe scara Richter, toate având loc în zona seismică Vrancea. Însă, cel mai mare cutremur din acest an rămâne cel din data de 31 ianuarie, la o adâncime de 121 de kilometri și cu o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, care s-a simțit puternic și în Capitală.

Un nou cutremur în România. Câte seisme au avut loc în doar 26 de zile

Activitatea seismică din România

În ultima perioadă, în România au putut fi resimțite mai multe cutremure de mici dimensiuni, produse în epicentrul clasic din zona Vrancea, dar și în alte regiuni ale țării.

Specialiștii sunt ținuți în alertă de activitatea seismică puternică din țara noastră. Părerile acestora sunt împărțite: în timp ce unii dintre seismologi spun că va urma un cutremur de mari dimensiuni, alții contrazic această ipoteză, susținând că tocmai valul de cutremure mici detensionează scoarța terestră și previn un seism major.