Un nou cutremur, duminică seară. A avut loc lângă România, unde s-a resimțit
Un cutremur cu magnitudinea de 3.0 a fost înregistrat duminică seara, la ora 18:49:05, ora locală a României, în Marea Neagră. Seismul a avut loc la o adâncime de 19.2 kilometri, potrivit datelor oficiale.
Cutremur în apropierea României
Un cutremur cu magnitudinea de 3.0, s-a produs duminică seara, la ora 18:49:05 ora locală a României, în Marea Neagră. Evenimentul seismologic a avut loc la o adâncime de 19.2 kilometri.
Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 36 de kilometri est de orașul Varna și 64 de kilometri sud-est de Dobrich, în Bulgaria. Deși a fost un seism de intensitate scăzută, acesta a tras un semnal de alarmă în rândul autorităților locale și a populației din zonele apropiate. Până în acest moment, nu s-au raportat pagube materiale semnificative sau victime.
Un cutremur neobișnuit tot în această zonă a avut loc în dimineața zilei de 17 ianuarie 2024, la o adâncime de 21.2 kilometri. Conform Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a avut magnitudinea de 3.7 și s-a produs la ora 09:34:05, ora locală a României.
Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 95 de kilometri sud-vest de Sevastopol, fără a avea un impact semnificativ asupra regiunilor învecinate. Comparativ, cel mai puternic cutremur înregistrat în Marea Neagră, care a avut loc acum 120 de ani, a provocat valuri de 5 metri și a distrus peste 1.200 de case.
Deși astfel de evenimente seismice sunt rare în Marea Neagră, acesta reprezintă un semnal important pentru autorități și populație, privind necesitatea monitorizării constante a activității seismice și a pregătirii pentru eventualele urgențe în această zonă.
Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre cutremurele viitoare
Anul 2024 a fost marcat de o serie de seisme în România, cu evenimente semnalate pe 2, 10, 11, 14, 15 și 16 ianuarie. În ciuda acestei activități seismice crescute, vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu aduce un mesaj liniștitor publicului.
Mărmureanu a declarat pentru playtech.ro că nu există motive de îngrijorare în perioada imediată. El a subliniat că, potrivit analizelor sale, cutremure de mare intensitate, care ar putea reprezenta un pericol real pentru România, nu sunt așteptate în următorii cinci ani.
Seismologul a menționat că, deși în lume se produc cutremure mai mari, acestea nu reprezintă o amenințare directă pentru țară. În plus, a dezmințit ideea că gerul ar avea vreo legătură cu producerea cutremurelor.
Referindu-se la cutremurul devastator din 1977, Mărmureanu a explicat că seismele de mare magnitudine au loc la adâncimi considerabile, de obicei peste 90 de kilometri, cum a fost și cazul celui din 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter și a provocat peste 1.500 de victime.