Un nou ciclon polar ajunge în România. Urmează zile cu temperaturi cum nu s-au mai văzut în ultimii ani

de: Ștefan R. Apostol
01 02. 2023

ANM anunță că un nou ciclon polar ajunge în România! Deși a fost emisă noua prognoză meteo pentru luna în curs, ANM anunță apariția unui nou ciclon polar deasupra României, care anunță schimbări ale valorilor termice de până la -8 grade. Fenomenul va fi resimțit mai acut în nordul Moldovei, dar și în depresiuni.

ANM anunță că un nou ciclon polar ajunge în România

Noua prognoză meteo emsă de ANM anunța valori ceva mai scăzute în prima parte a acestei luni, dar conform instituției se pre că lucrurile se schimbă începând de duminică, 5 februarie.

În acest moment ANM anunță că un nou ciclon polar ajunge în România, care va determina scăderea valorile termice pe timpul zilei până la -8 grade, valori ce vor fi resimțite mai ales în zonele depresionale și nordul Moldovei.

În același context, ANM anunță că la nivelul nopții valorile ar putea ajunge la -17 grade, posibile chiar și până la -20 de grade, în zona montană, dar și în depresiuni. Noul ciclon își va face resimțită prezența și în București, unde ANm anunță ger pe timpul nopții, iar în termometre se vor atinge chiar ți -10 grade.

Răcire semnificativă de săptămâna viitoare

Conform directorului ANM, de săptămâna viitoare se va răci din nou vremea, iar cantitățile de precipitații vor avea modificări considerabile.

„Săptămâna viitoare vor fi temperaturi care pe parcursul nopților vor fi preponderent negative, cu cele mai coborâte valori nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde este posibil să consemnăm valori sub -15 grade, dar și în regiunile intracarpatice.

Este posibil în zonele mai joase să vorbim de valori sub pragul de ger, sub -10 grade, inclusiv în Capitală, să ne apropiem de -9 grade Celsius”, anunță Elena Mateescu, conform Antena 3 CNN.

„Mai rece decât în mod obișnuit”

Elena Mateescu anunță că, începând din 6 februarie, vremea se va răci considerabil, fiind „mai rece decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării.”  În aceste condiții, mai spune directorul ANM, că „până la sfârșitul lunii februarie ne așteptăm la un semnal din perspectiva unui deficit al cantităților de precipitații, în mod tradițional luna februarie fiind cea mai săracă lună în precipitații a anului și a iernii”.

Singfurele zone unde temperaturile vor fi ceva mai ridicate sunt sudul și sud-estul teritoriului, dar nu cu mult peste media anuală. Cu alte cuvinte februarie este caracterizată de perioade de vreme rece și încălzire, în anumite părți ale țării fiind chair mai cald de cât în mod normal, este concluzia directorului ANM, Elena Mateescu.