Un nou atac la adresa Laurei Codruței Kovesi. Ce s-a întâmplat în timpul mandatului ei
La începutul acestei luni decizia CEDO favorabilă fostului Procuror Șef de la DNA, Laura Codruța Kovesi, provoca un adevărat cutremur în justiția românească, iar reacțiile au apărut imediat.
Un nou atac la adresa Laurei Codruței Kovesi
Presa românească scria despre victoria fostului șef de la DNA, Laura Codruța Kovesi, în procesul intentat statului român la CEDO, iar reacțiile politicienilor au fost dure, pe de-o parte la adresa procurorului, pe de alta la adresa autorităților și a judecătorilor de la CCR. Mulți au fost cei care și-au dat cu părerea, fie de partea fostului Procuror DNA, fie de partea cealaltă, a celor care au demis-o din funcția de Procuror Șef la DNA.
Printre cei care și-au spus părerea despre acest caz a fost și Judecătoarea Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Domnia sa a venit cu noi explicaţii în privinţa deciziei CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi, declarând că „a ignorat arhitectura constituţională a statutului procurorilor”.
Domnia sa, întrebată despre analiza făcută de CCR la momentul atacului în justiție a deciziei de revocare, a declarat că ”decizia CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi şi hotărârea CEDO nu se suprapun” și că CEDO ar fi greșit atunci când a dat câștig de cauză fostului Procuror DNA.
Ce s-a întâmplat în timpul mandatului ei
Dana Gîrbovan a mai justificat explicația sa, subliniind faptul că CEDO a ignorat „complet arhitectura constituţională a statutului procurorilor in Romania” și că instituția europeană ar fi făcut analiza din prisma dreptului individual alfostului Procuror Șef DNA, Kovesi, de a ocupa funcţia de şef al DNA până la finalul mandatului, şi că revocarea a fost făcută în exercitarea autorităţii ministrului asupra activităţii procurorilor, conferite de art. 132 din Constituţie.
„Criticile la adresa CCR, bazate pe afirmaţia că aceasta ar fi încălcat un drept fundamental al fostului procuror şef DNA, sunt complet lipsite de fundament. Nicăieri în cuprinsul deciziei CCR nu existat vreo analiză a dreptului individual al fostului procuror şef DNA de a ataca în contencios administrativ decretul de revocare.
Dacă în cazul României abordarea pur subiectivă, strict prin raportare la persoană, făcută de oficiali de rang înalt a condus la compromiterea unor instituţii şi la subminarea ordinii constituţionale, prin această decizie a CEDO focalizarea pe persoană a fost elevată la nivelul Consiliului Europei, producând efecte asupra tuturor statelor membre”, mai precizează Gîrbovan.