Un nou atac cu drone la granița României. Exploziile s-au simțit ca mici cutremure în Galați

de: Rosu Ioana
04 09. 2023

Într-o escaladare a conflictului din regiune, Rusia a lansat atacuri asupra portului Izmail, situat la granița României, pentru a doua noapte consecutiv. Explozii puternice, provocate de drone iraniene, au răsunat în orașul Izmail, aflat pe malul Dunării și la câteva sute de metri de teritoriul românesc. Cum a fost resimțit acest atac de cetățenii din Galați?

Atacuri rusești la granița României

Cea de-a doua noapte de atacuri asupra portului Izmail nu se limitează doar la această zonă, astfel că, au fost auzite drone și în Crimeea ocupată, precum și în regiunea de vest a Rusiei, în apropierea graniței cu Ucraina. Această escaladare a conflictului adâncește îngrijorările cu privire la creșterea tensiunilor în zonă, dar și la impactul asupra regiunii în ansamblu.

Porturile Izmail și Reni au un rol crucial în eforturile Ucrainei de a-și menține exporturile de cereale prin Marea Neagră, mai ales după ce Rusia a blocat acordurile care garantează existența unui coridor securizat, susținut de Turcia și Organizația Națiunilor Unite. În acest context, atacurile asupra acestor porturi pot avea consecințe semnificative asupra economiei Ucrainei și asupra comerțului regional.

În urma ultimelor atacuri cu drone, cetățenii Galațiului au resimtit ca niște mici cutremure, la 20 km distanță de oraș, ceea ce a creat o atmosferă de panică printre localnici, legat de ceea ce ar putea urma. În plus, în portul atacat, existau opt nave românești.

Comunitatea internațională urmărește cu atenție tensiunile din această zonă și își exprimă preocupările cu privire la securitatea și stabilitatea regiunii, fiind imperios necesară găsirea unei soluții diplomatice pentru a pune capăt acestui război.

Anunțul Rusiei privind doborârea unor drone ucrainene

Ministerul rus al Apărării a declarat că a interceptat și distrus două drone deasupra teritoriului său în două atacuri separate. Primul a avut loc deasupra Mării Negre, în apropierea Peninsulei Crimeea, iar al doilea a avut loc în orașul Kursk, unde se află una dintre cele mai mari centrale nucleare ale Rusiei.

În incidentul din Marea Neagră, două vehicule aeriene fără pilot de origine ucraineană au fost distruse în aer. Acest eveniment vine în contextul creșterii tensiunilor în regiune, mai ales în zona Crimeei, care a fost anexată de Rusia în 2014, dar este încă revendicată de Ucraina. Rusia afirmă că vehiculele aeriene fără pilot au fost interceptate și distruse de sistemele sale de apărare aeriană.

„Vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse în aer deasupra Mării Negre, în apropierea Peninsulei Crimeea şi deasupra teritoriului regiunii Kursk de către sistemele de apărare aeriană în funcţiune”, a comunicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

În cel de-al doilea incident, o altă dronă ucraineană ar fi fost distrusă deasupra orașului Kursk, teritoriul unde se află centrala nucleară. Resturile acesteia au căzut peste o clădire, declanșând un incendiu, dar fără a provoca victime. Acesta nu este primul incident de acest gen în regiune, orașul Kursk fiind ținta unor astfel de atacuri și vineri.