Un neamţ, nemulţumit de preţurile din magazinele româneşti. Ce făceau cetăţenii dacă se întâmpla asta în Germania: „Inuman!”
Și străinii sunt surprinși de prețurile colosale din România. Un german, care a petrecut sărbătorile de iarnă la noi în țară, a rămas surprins de costurile pe care le avem când vine vorba despre mâncare. Cum a fost experiența lui într-un supermarket românesc.
Reacția unui neamț la prețurile din România
Nu mai este o noutate că prețurile au explodat la noi în țară din toate punctele de vedere. Pentru străini, însă, este un detaliu de care sunt uimiți, pentru că mulți cred că traiul este unul ușor în România.
Un turist german care și-a petrecut sărbătorile în România a împărtășit recent experiența sa surprinzătoare într-un supermarket din Sibiu, evidențiind diferențele de prețuri pe care le-a observat în comparație cu țara sa natală.
Acest german de origine română a fost însoțit de partenera sa și a decis să facă cumpărături într-un supermarket local, alegând unul din același lanț pe care îl frecventează în mod obișnuit în Munchen, Germania.
Chiar dacă nu a dezvăluit numele exact al lanțului de supermarketuri, turistul a subliniat că a făcut această alegere în încercarea de a compara prețurile și serviciile oferite în cele două locații. Acesta a fost surprins să constate că multe prețuri în România au fost percepute ca fiind mai mari decât cele din Germania.
Experiența sa a fost una interesantă, deoarece germanul de origine română nu a observat această diferență doar într-un singur magazin, ci a remarcat această tendință și în alte magazine din țara noastră.
„Am intrat în magazin la Sibiu, să facem niște cumpărături și pentru noi, că tot am reușit în sfârșit să petrec sărbătorile acasă, în țară, dar avem în plan să le luăm cele necesare și părinților. Aici trebuie să spun și că nu am mai reușit să ajung în țară de dinainte de pandemie, iar ce am găsit acum în magazine nu m-a surprins, m-a șocat de-a binelea”, a spus el.
Neamțul, șocat de traiul românilor
Românul cu cetățenie germană afirmă că prețurile în România s-au majorat semnificativ, ajungând să se dubleze sau chiar să se tripleze în comparație cu ultima sa vizită în țară, care a avut loc acum patru ani.
„S-au scumpit toate și în Germania, după pandemie și după război, dar ce am văzut în România… Sincer, ieșea scandal dacă făceau asta la noi, în Germania, să pună chiar asemenea prețuri… Exagerez poate, dar ieșea revoluție, oamenii nu răbdau!
Văd că laptele pe care îl dau mamele copiilor costă mai mult în România, brânza la fel, e mai scumpă în România, dar și cârnații și carnea și majoritatea derivatelor. Am văzut că situația e cam la fel și când e vorba de deodorante sau detergenți. Inuman!
Din ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie când sunt asemenea prețuri? Înțeleg că magazinul se adaptează în funcție de cerere și ofertă și pune ce prețuri consideră de cuviință, e dreptul lor, dar totuși…”, a adăugat el.
Germanul cu origini române nu înțelege din ce își fac românii cumpărăturile și cum pot duce un trai decent, având în vedere că majoritatea primesc lunar salariul minim. Nu critică mișcarea magazinelor de a scumpi alimentele, pe motiv că acestea se adaptează condițiilor impuse de stat, dar îi este milă de români.
Prețuri-record la alimentele din România
Un proaspăt raport Eurostat aduce în atenție o tendință alarmantă de creștere a prețurilor în România, plasând țara pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește ritmul accelerat al inflației. Cu toate acestea, o comparație cu media veniturilor arată că salariul minim brut în România este mult sub nivelul înregistrat în alte state europene, cu o discrepanță de trei ori mai mic decât în Germania sau Marea Britanie.
Această realitate pune în evidență o situație economică delicată pentru români, în condițiile în care costul vieții a crescut semnificativ, dar veniturile nu au ținut pasul. Spre exemplu, salariul minim brut românesc rămâne mult sub cel din Germania sau Marea Britanie, ceea ce se traduce printr-o capacitate de cumpărare considerabil mai redusă pentru locuitorii României.
Datele Eurostat relevă discrepanțe semnificative între prețurile la produsele de bază în România și cele înregistrate în alte țări europene. De exemplu, un litru de lapte cu 1,5% grăsime costă în România 7,49 lei, cu aproape 3 lei mai mult decât în Germania. Această situație este cu atât mai preocupantă, având în vedere că puterea de cumpărare a românilor este mult inferioară celei a germanilor și englezilor.
Te-ar putea interesa și: Cât costă o zi de schi în Sinaia în 2024. Prețurile au crescut. Puțini români își mai permit
Analog, produse precum untul înregistrează o creștere semnificativă a prețurilor în România. Un pachet de unt cu 82% grăsime costă aproximativ 14 lei, dublu față de prețul din Germania și chiar mai ridicat decât cel din Marea Britanie. Această diferență de prețuri adâncește discrepanțele economice între țara noastră și celelalte state europene.
Din perspectiva achiziționării produselor de carmangerie, se observă că șunca feliată costă în România 12,99 lei pentru 129 de grame, cu cel puțin 3 lei mai mult decât în Anglia sau Germania. Aceste date relevante subliniază provocările financiare pe care le întâmpină consumatorii români în contextul creșterii galopante a prețurilor la produsele de bază.
Conform datelor Eurostat, în luna decembrie a anului trecut, România a înregistrat a doua cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Această tendință ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea măsurilor economice și la impactul lor asupra nivelului de trai al populației.