Un medic celebru ne spune cât va dura pandemia, de fapt. Nu, nu este o veste bună

de: Alexandra Chivu
23 10. 2020

Tabloul anului 2020 arată cel puțin copleșitor. Pandemia a îngropat economia mondială, turismul este distrus, elevii au trăit un început de școală atipic, precum a fost și continuarea, și până și obiceiurile ne-au fost schimbate. Cât mai poate dura? Managerul spitalului COVID din Timișoara a venit cu aproximări.

Medic celebru, manager al spitalului COVID din Timișoara, despre cât ar putea dura pandemia

Medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a declarat într-un interviu pentru HotNews că pandemia ar putea dura 5-6 ani până trece definitiv. Soluțiile sunt: „să fim responsabili și solidari și să nu ne batem joc unul de munca celuilalt”, a spus acesta. „Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”, este îndemnul lui. De asemenea, acesta a declarat că măștile și distanțarea sunt singurele arme.

Medicul Cristian Oancea

„Chiar dacă pot părea măsuri banale, dar până nu vine vaccinul, ca să avem un alt instrument împotriva acestui virus, tot ce încercăm acum sunt tratamente care au efect la unii pacienți, la alții nu. Până nu avem un vaccin nu putem să spunem că avem o armă fiabilă de luptă împotriva acestui virus”, avertizează acesta.

El speră în viitorul apropiat și la „o politică de cadre medicale mai coerentă și să ținem medicii și asistenții lângă noi. Ce am putut noi să facem – am angajat tot ce se putea angaja, în special în zona de Terapie Intensivă”.

Românii uită ce sistem de sănătate avem

Medicul mai spune că românii nu sunt diferiți, ca nivel de aderență: „La fel de non-aderenți sunt și cei din Spania, din Franța sau din Germania”. În schimb, ce uită românii este că alte țări au sisteme de sănătate mult mai solide: „Ceilalți au sisteme de sănătate publică solide. La noi, sistemul sanitar este fragil. Resursa umană este foarte limitată”.

„Am mai spus acest lucru: noi, personalul din spital, suntem același număr de oameni când aveam 300 de pacienți și când avem 3.000 de pacienți. Iar oamenii trebuie să conștientizeze că atunci când un om vine la spital cu o formă moderată sau ușoară, în spatele lui sunt așa: cel puțin unul sau doi ambulanțieri și un asistent de ambulanță, cel puțin un medic care îl vede în triaj.

Medic specialist sau rezident, cel puțin unul-doi biologi sau medici de laborator care fac analizele, cel puțin unul sau doi medici, sau un medic și un asistent care fac imagistica medicală, cel puțin un medic care îl evaluează după aceea, există farmaciști care îi dau medicamentele, personal auxiliar și cei din personalul R.U.N.O.S. (Serviciul resurse umane, normare, organizare, salarizare) și TESA (personalul tehnic-economic și administrativ), care îi asigură acelui pacient hrana și medicația de care are nevoie.”