Un mare regizor de la Hollywood a murit! Doliu în lumea filmului

de: Ștefan R. Apostol
23 06. 2020

A fost designer de costume, devenit regizor, având în prtofoliu filme ca „St. Elmo’s Fire, „The Lost Boys” și „Falling Down”, precum și două filme „Batman”. A murit luni dimineață în New York, după o luptă de un an cu cancerul. Avea 80 de ani.

Un mare regizor de la Hollywood a murit

Joel Schumacher, regizorul filmelor Batman Batman Forever, Batman și Robin și multe alte filme celebre, a decedat la vârsta de 80 de ani. Variety spune că Schumacher a murit luni în New York, după o luptă de un an cu cancerul. În timp ce filmele sale cu Batman îl vor menține viu în infamie, Joel Schumacher a fost de asemenea remarcat ca unul dintre cei mai deschiși regizori gay die laHollywood, care este recunoscut din ce în ce mai mult pentru adăugarea de teme LGBTQ + și estetică în filmele de gen tradiționale de la Hollywood.

Schumacher și-a adus experiența din lumea modei pentru a regiza o serie de filme elegante de-a lungul anilor ’80 -’90, care nu au fost întotdeauna apreciate de critici, dar continuă să fie îndrăgite de public pentru că surprind senzația epocii. Schumacher a primit frâiele francizei „Batman” când Tim Burton a ieșit din seria Warner Bros. Primul film al lui Schumacher, „Batman Forever”, cu Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey și Nicole Kidman, a însumat peste 300 de milioane de dolari în întreaga lume.

Cel de-al doilea și ultimul film din franciză a fost „Batman și Robin” din 1997, cu George Clooney în rolul lui Batman și Arnold Schwarzenegger în rolul răufăcătorului Mr. Freeze. Pentru „Batman Forever”, Schumacher, homosexual deschis, a introdus sfarcurile în costumele purtate de Batman și Robin, inclinându-se în homoerotismul latent de lungă durată dintre cele două personaje. La câțiva ani după debutul lui Batman, Schumacher a regizat adaptarea  muzicalului „The Phantom of the Opera” al lui Andrew Lloyd Webber. În ciuda recenziilor îngrozitoare, a primit trei nominalizări Oscar.

Un mare regizor de la Hollywood a murit! Doliu în lumea filmului

În 1985, Schumacher a dat lovitura cu al treilea său lungmetraj, „St. Elmo’s Fire ”, pe care l-a regizat și co-scris. Brat Packers, inclusiv Rob Lowe, Emilio Estevez și Ally Sheedy, precum și o tânără actriță, la acea vreme,  Demi Moore, au jucat în povestea unei grup de studenți din Georgetown care își croiesc drum prin viață și dragoste. Chiar și melodia tematică a fost un hit și este încă redată pentru a evoca epoca. Filmul a oferit o abordare destul de inteligentă asupra complexității vieții post-universitare.

Următorul său film a fost și un mare succes: comedia de groază „The Lost Boys”, despre un grup de tineri vampiri care domină un mic oraș din California, în care au jucat Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Feldman și Corey Haim și  devenit în timp un film cult. Schumacher a avut un scenariu de înaltă concepție semant de Peter Filardi și o distribuție de top, cu Julia Roberts, Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, William Baldwin, pentru thriller-ul de groază din 1990 „Flatliners”, despre studenții la medicină aroganți care experimentează viața și moartea și regizorul a dat lovitura din nou cu un cumul intern de 61 de milioane de dolari.

Doliu în lumea filmului, odată cu dispariția lui Schumacher

În timp ce acele hituri surprindeau bine epoca, altele din acea perioadă au fost viziuni greșite, cum ar fi remake-ul din 1989 al hitului francez „Cousin / Cousine”, numit „Cousins”, cu Ted Danson și Isabella Rossellini și sentimentalul „Dying Young”, cu Roberts. și Campbell Scott. Dar, în 1993, a arătat de ce era capabil cu „Falling Down”, salutat critic, în care a jucat Michael Douglas în rolul unui avocat care a pierdut totul și decide să o scoată la capăt prin orice mijloace.

The New York Times a spus că filmul „exemplifică un tip de film pop american fără chintesență, care face ca, cu pricepere și spirit, să transmită atitudini stereotipice în timp ce le exploatează cu un efect insidios. „Falling Down” este sclipitor, întâmplător crunt, șold și sumbru. Uneori este foarte amuzant și deseori urât în ​​modul în care manipulează cele mai întunecate sentimente. ” Următorul film al lui Schumacher a fost și el un succes puternic. „Clientul”, bazat pe un roman al lui John Grisham, a fost un thriller juridic extrem de eficient, care s-a lăudat și cu un raport grozav între avocatul lui Susan Sarandon și clientul ei de 11 ani, un băiat interpretat de Brad Renfro care a fost martor la un omor.

Între cele două filme „Batman”, Schumacher a regizat o altă adaptare a lui Grisham, „A Time to Kill”, care a avut o distribuție grozavă, incluzându-i pe Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, Sandra Bullock, Ashley Judd și pe tânărul Matthew McConaughey, șfilm care a pus întrebări importante despre rasa umană. După cel de-al doilea „Batman”, a făcut un thriller mult mai întunecat, la scară mai mică, „8MM”, cu Nicolas Cage, ca detectiv privat de familie, în urmărirea celor care au făcut ceea ce pare a fi un film de tip snuff.

Următorul său film, „Flawless”, din 1999, despre un polițist homofob care a suferit un accident vascular cerebral, interpretat de Robert De Niro, și un travestit, jucat de Philip Seymour Hoffman,  dar a avut performanțe excelente la boxoffice. Schimbând viteza dramatic, Schumacher a făcut „Tigerland”, în care a jucat un tânăr Colin Farrell în povestea tinerilor recruți care se pregătesc să plece în Vietnam. Avea un aspect crunt, dar în timp ce unii critici au văzut o calitate serioasă, alții au văzut cinism.

Un mare regizor de la Hollywood a murit! Doliu în lumea filmului

Thriller-ul din 2002 al lui Schumacher „Phone Booth”, care l-a reunit pe regizor cu Colin Farrell și Kiefer Sutherland, și a surprins intrigant antieroul lui Farrell în titlul cabinei telefonice din New York City pentru aproape tot timpul de rulare al filmului, a avut critici și auditori deopotrivă vorbind, chiar dacă finalul a fost un cop-out.

Printre alte filme ale sale s-au numărat „Bad Company”, cu Anthony Hopkins și Chris Rock; „Veronica Guerin”, cu Cate Blanchett, în calitate de jurnalist, care a făcut o problemă în mod nesăbuit împotriva comerțului irlandez de droguri; și thrillerul cu Jim Carrey „Numărul 23” și „Trespass”, cu Nicolas Cage și Nicole Kidman.