Un mare actor s-a stins din viață la scurt timp după Alexandru Arșinel. Cine a fost și ce a reprezentat pentru teatru si cinematografie actorul Doru Ana
Scena teatrului românesc este mai săracă cu încă un actor de renume, care a încântat de-a lungul anilor inimile cetățenilor. În urmă cu puțin timp, Casa de Producție TVR a anunțat trecerea la cele veșnice a lui Doru Ana, la vârsta de 68 de ani. La aflarea veștii morții sale, apropiații, actori cunoscuți, dar și elevi care l-au iubit și respectat, au transmis primele mesaje de condoleanțe.
Doru Ana a onorat scena Teatrului Bulandra
La nici două săptămâni după pierderea marelui actor Alexandru Arșinel, colegul său de breaslă, Doru Ana, a părăsit această lume pe care a bucurat-o până de curând cu talentulul său excepțional.
Doru Ana s-a născut pe 28 februarie 1954, în București, dorind să urmeze un drum plin de provocări precum cel al teatrului. Tânărul talentat a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1980, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Florin Zamfirescu.
În anul 1977 a jucat primul rol în filmul Egmont, urmând să se remarce ulterior cu alte roluri notabile atât în filme, cât și pe scena marilor teatre din România. Ca actor de teatru a interpretat peste 50 de roluri, interpretând atât personaje comice, cât și dure, întruchipând în același timp Bufonul Tocilă din comedia „Cum va place” de W. Shakespeare, până la Stalin din drama „Stalin si Bufonul”, de G. Aleende. Doru Ana l-a interepretat, de asemenea, pe Cebutakin din „Trei surori de Cehov’, dar și pe Zaharia Trahanache din „O scrisoare pierduta de I.L.Caragiale’.
Activitatea sa teatrală s-a desfășurat în cea mai mare parte pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Național, Creangă, dar și în teatrele din țară, precum Brașov, Sibiu, Ploiești.
Serialele celebre în care românii l-au putut urmări pe marele actor
Actorul Doru Ana a fost și profesor univ. dr. la secția „Arta actorului” a Facultății de Teatru din cadrul UNATC, reușind să formeze și alte tinere talente, care se remarcă astăzi pe scena teatrului românesc.
Românii care nu au apucat să-i cunoască măiestria pe scena teatrelor din țară, au avut șansa de a-l vedea pe marele actor în serialele românești de mare succes, precum Adela (2021), Fructul oprit (2018), La drum cu tata (2016), Ultima zi (2016), Umbre (2014), Carmen (2013), Câinele Japonez (2013), După dealuri (2012), Pariu cu viața (2011), Visul lui Adalbert (2011), Cealaltă Irina (2009), Medalia de onoare (2009), Nunta mută (2008), Schimb valutar (2008), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Hacker (2004), Occident (2002), Marfa și banii (2001), Terminus paradis (1998), Undeva in Est (1991), Primăvara bobocilor (1985).
După anunțul trist al morții actorului Doru Ana, mai mulți elevi și foști colegi de breaslă și-au exprimat regretul și sincerele condoleanțe față de dispariția acestuia.
„Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie, a plecat într-o stea. Actorul DORU ANA”, a transmis un elev de-al său, în timp ce actrița Anca Bejan i-a mulțumit pentru toate lecțiile oferite de-a lungul carierei sale.
„Mulțumesc, prof drag Doru Ana, pentru lecția de generozitate. Să ne veghezi și să ne privești la fel de îngăduitor și dintre stele. Dumnezeu să te odihnească!”, a transmis actrița.
Și îndrăgita actriță, Medeea Marinescu a transmis un mesaj de condoleanțe: „Dumnezeu să îl odihnească!”, alături de regretele actorului Silviu Mircescu: „Ați plecat discret, domn’ profesor… Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a reacționat acesta.
Urmărește câteva secvențe cu marele actor Doru Ana. Recunoști personajul?