Un județ din România se aliniază standardelor europene. A fost lansat primul tourist-pass din țară, ce poți face cu biletul unic

de: Ionuț Vieru
19 08. 2022

A fost lansat primul tourist-pass din România. Acesta este practic ca și un bilet, iar cei care îl vor avea îl pot folosi pentru a vizita diferite obiective turistice. În ce județ a fost lansat?

Primul tourist-pass lansat în România

Autoritățile locale din Argeș au lansat recent primul tourist-pass din România. Acesta le va permite turiștilor să viziteze următoarele obiective turistice: Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Expoziția Sportului Argeșean, Galeria Națională de Artă Naivă, Expoziția Flori de Mină, Castrul Roman Jidova – Câmpulung, Expoziția memorială „Dinu Lipatti”.

De asemenea, există mai mult obiective incluse în program, dar momentan se află în proces de renovare. Odată ce vor fi finalizate, turiștii vor avea acces și la acestea.

Tourist-pass-ul poate fi achiziționat de către cei care îl doresc online de pe paginile secțiilor muzeale, din agențiile de turism din România, de pe platformă dedicată exclusiv turismului românesc Romanian-Adventures.ro sau de la recepțiile hotelurilor și pensiunilor de pe teritoriul județului.

Proiectul este încă la început, motiv pentru care autoritățile au aplicat o reducere de 30%. Prețul permisului pentru un singur adult este de 35.88 de lei. Biletul este valabil timp de 7 zile de la prima scanare, iar intrarea la obiectivele turistice se poate face doar o singură dată.

Locul unic din România care atrage mii de turiști

Un sat din județul Mureș este unul dintre cele mai căutate de turiștii români, dar și de cei străini. Este vorba despre satul Saschiz, situat extrem de aproape de Sighișoara. Localitatea este integrată din patrimoniul cultural UNESCO, însă nu multă lume știe de ea.

Satul a fost atestat documentar încă din secolul XIV-lea. Saschiz este cunoscut în special pentru biserica medievală și fortăreața construite de către sașii transilvăneni.

Ruinele acesteia se află în vârful unui deal de lângă sat, de unde priveliștea este uimitoare. Biserica a fost fortificată la sfârșitul secolului al XV-lea, având un turn cu cea imens și detalii gotice foarte interesante.

Saschiz a fost înscris pe lista UNESCO a siturilor din Patrimoniul Mondial în anul 1999, alături de alte cinci sate bisericești fortificate: Prejmer, Viscri, Dârjiu, Câlnic și Valea Viilor.

Satul din județul Maramureș este un centru istoric de tâmplărie și pictură, devenind cunoscut în secolul al XVIII-lea pentru ceramica sa de culoare albastru-metalic. Astăzi, activitățile economice includ agricultura, turismul și prelucrarea lemnului.