Un instructor a murit după ce a căzut în timpul unui zbor cu parapanta. Tânăra care zbura cu el a reuşit să scape cu viaţă miraculos

de: Andrei Simion
21 10. 2024

Un incident tragic a avut loc lângă Brașov, unde instructorul de parapantă Vali Cîrlan și-a pierdut viața în timpul unui zbor în tandem, în timp ce clienta sa, o tânără de 23 de ani, a supraviețuit miraculos.

În ciuda lipsei de experiență, ea a reușit să aterizeze singură, ghidată de instrucțiunile primite  de la sol. Instructorul și tânăra s-au lansat de la 1.200 de metri în zona Bunloc, într-un zbor de agrement. Tragedia s-a produs chiar înainte de aterizare, când martorii au văzut cum parapanta s-a răsucit deasupra caselor din Săcele, iar Vali a căzut de la înălțime.

„Ar fi căzut de sus… Au văzut vecinii când s-a rotit parapanta deasupra caselor și cum a căzut o persoană,” a povestit o femeie din zonă.

”La data de 20 octombrie a.c., în jurul orei 12.20, Secţia Regională de Poliţie Transporturi Braşov a fost sesizată printr-un apel de urgenţă, prin sistemul 112, cu privire la faptul că în zona Bunloc, din municipiul Săcele, un bărbat, care efectua un zbor cu parapanta, ar fi căzut de la înălţime, iar în urma impactului cu solul acesta a decedat”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov.

Prima ipoteză: o eroare de siguranță

Colegii instructorului cred că Vali Cîrlan, în vârstă de 47 de ani, a uitat să-și lege sistemele de siguranță de parapantă. Aceasta ar putea explica căderea sa tragică de la înălțime, care a avut loc la aproape 2 km de locul de decolare. „A căzut lângă mașina mea, un pic mai jos. Săracul!”, a spus un martor. Din păcate, instructorul a murit pe loc.

Pe de altă parte, clienta sa, îngrozită și fără experiență de zbor, a rămas singură în parapantă, dar a reușit să aterizeze în siguranță datorită îndrumărilor primite de la sol. Cristi Tutunea, responsabil cu zborurile de parapantă, a explicat situația:

„Au strigat să vireze stânga, dreapta, au ajutat-o să se încadreze în terenul acesta să aterizeze în siguranță. Este un lucru greu de explicat și este extraordinar că a reușit să vină jos în condiții de siguranță.”

Ce arată primele cercetări

Vali Cîrlan era cunoscut de colegii săi ca fiind extrem de precaut și atent la detalii.

„Era un băiat foarte calculat și foarte atent la detalii. De aceea mi s-a părut incredibil, nu mi-a venit să cred că a avut vreo problemă. În procedurile noastre, am insistat la verificările de siguranță înainte de decolare.”

Din primele cercetări, se pare că instructorul s-ar fi desprins de echipamentul de zbor, în condiţii deocamdată necunoscute, şi a murit în urma impactului cu solul.

”Verificările efectuate până la acest moment au arătat faptul că un bărbat, de 47 de ani, instructor de zbor, din localitatea Sânpetru, judeţul Braşov, în timp ce efectua un exerciţiu de zbor cu parapanta, în tandem cu o persoană de 23 de ani, s-a desprins de echipamentul de zbor, în condiţii ce urmează a fi lămurite, iar în urma precipitării de la înălţime, după impactul cu solul, a decedat. În cauză, cercetările urmează a fi continuate de către procurori din cadrul Curţii de Apel Braşov, iar finalizarea anchetei va stabili atât circumstanţele, cât şi cauza producerii acestui accident”, a precizat sursa citată.(news.ro)

Poliția investighează în continuare incidentul și analizează înregistrările video capturate de camera pe care Vali o avea asupra sa în timpul zborului.