Românii care au golit băncile de milioane de euro. Cum au reușit asta
Un grup de români care acţiona peste hotare a reuşit să creeze o pagubă de câteva milioane de euro, într-un singur an. Numărul victimelor cărora li s-au furat conturile şi identităţile depășește 500 de persoane.
Pe 22 noiembrie au fost aduse de la Vâlcea cu mandat, 93 de persoane din opt judeţe, printre care şi din Bucureşti. Dintre aceștia, doar 12 au primit mandate de arestare preventivă, în dosarul de spălare de bani şi fraude informatice. Ei au reușit să fure trei milioane de euro.
Frauda a fost comisă de o reţea formată din cinci grupuri de infractori, care opera pe teritoriul a 11 ţări din Europa şi America de Sud. Aceștia au acționat în perioada mai 2017 – noiembrie 2018, potrivit Adevărul.
Reţeaua era formată din persoane care provin din mai multe zone ale României. Acestea au operat prin intermediul a 200 de conturi bancare în ţară şi în străinătate, folosindu-se de identitate falsă. Românii solicitau credite bancare în străinătate.
Actele de identitate falsificate erau emise de alte ţări, din Europa. Acestea cuprindeau date reale sau false, dar aveau fotografiile celor care se ocupau de infracţiuni. Cu acestea, mergeau în Italia şi Spania, în principal, dar şi în alte ţări şi solicitau împrumuturi, practic în numele altor persoane.
O serie de bunuri şi valori pecum, telefoane, laptopuri, bani şi carduri bancare au fost confiscate de poliţiştii de la Criminalitatea Organizată în urma celor 51 de percheziţii desfăşurate pe 22 noiembrie în toată ţara.
Mai bine de jumătate dintre percheziiţe domiciliare făcute de DIICOT cu sprijinul mascaţilor s-au desfăşurat la Vâlcea, potrivit Sandrei Bălteanu, purtătoru de cuvânt al Poliţiei.
Anchetatorii au descoperit că toate cele cinci grupări infracţionale specializate în spălare de bani şi fraudă informatică au acţionat pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, ceea ce i-a determinat să suspecteze că aici era cartierul general al reţelei.