Un gigant din România se închide temporar. Ce se întâmplă cu angajaţii

de: Ionuț Vieru
17 08. 2022

Un mare combinat din România va închide temporar producția industrială din cauza scumpirilor la energie. Activitatea va fi închisă începând de mâine, 18 august 2022.

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești se închide temporar

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești este controlat de către omul de afaceri Ștefan Vuza. Începând cu data de 18 august 2022, acesta își va închide temporar activitatea de producție în cadrul platformei industriale Borzești pentru o perioadă de 14 zile.

S-a ajuns la această decizie din cauza prețurilor în creștere la energie electrică și gaze naturale, conform unui anunț de pe Bursa de Valori București. Potrivit acestuia, contractele individuale de muncă ale salariaților afectați de încetarea temporara a activității se suspendă în această perioadă.

Însă, aceștia urmează să primească o indemnizație de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile și contractului colectiv de muncă.

Cifra de afaceri a companiei a crescut la 247 de milioane de euro, comparativ cu 233 de milioane de euro, sumă înregistrată în primul semestru din 2021. Chimcomplex Borzești a încheiat, astfel, primul semestru al acestui an cu un profit net de 33,5 milioane de euro.

Cu toate acestea, profitul este mai mic cu 40% față de rezultatul din primul semestru al anului trecut, atunci când compania a înregistrat un profit net de 57,7 milioane de euro.

De ce s-a decis închiderea temporară a activității

În anul 2022, cheltuielile de exploatare au crescut din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților. Acestea au avut un trend ascendent în lunile ianuarie – iunie 2022. Compania spune că rata de creștere a acestora a fost mai mare față de creșterea prețului de vânzare a produselor.

„Strategia noastră dă rezultate bune și arată performanță operațională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este esențial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur.

Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II 2022. Ca și alte companii din industrie avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale”, au declarat reprezentanții companiei.

Prin urmare, în primele 6 luni ale anului 2022, profitabilitatea companiei s-a diminuat semnificativ, obținând un profit net în scădere cu 42%, față de aceeași perioadă din anul trecut.