Un fost fotbalist din naționala Italiei, mesaj controversat după moartea lui Gianluca Vialli. „Dopajul a existat mereu. Mi-e frică și pentru mine”

de: Sorin Barbu
17 01. 2023

Un fost jucător din naționala Italiei și de la Juventus lansează acuzații grave după moartea lui Gianluca Vialli. Întrebat despre acest moment trist, Dino Baggio a ajuns să vorbească despre dopaj și a spus că se teme pentru viața lui, pentru că nu știe ce substanțe i s-au dat în perioada anilor `90.

Mesaj controverstat după moartea lui Gianluca Vialli

Gianluca Vialli s-a stins la 58 de ani în urma unui cancer pancreatic pe care îl credea învins, dar care a revenit „foarte agresiv”, așa cum au spus medicii care s-au ocupat de el. După decesul lui mai mulți internaționali importanți au transmis mesaje de consolare. Dino Baggio a vorbit și el cu tristețe despre acest moment care l-a marcat. Dar a lansat și câteva semne de întrebare, în interviul din Gazzetta dello Sport, amintind faptul că Italia a fost zdguduită de mai multe scandaluri de dopaj.

„Ar trebui să investigăm substanțele pe care le-am luat în acea perioadă. Dopajul a existat mereu. Trebuie să înțelegem dacă suplimentele folosite atunci au ajuns să afecteze jucătorii. Și mie mi-e frică, li se întâmplă prea multor jucători să aibă probleme.

Trebuie să ne întoarcem la ceea ce am luat, să investigăm substanțele consumate în acea perioadă. În anii mei (n.r. – anii ’90) exista dopingul. Trebuie să ne dăm seama dacă ce am luat atunci a rămas în organism”, a declarat fostul internațional italian.

Dino Baggio a fost coleg cu Vialli la Juventus, dar și în naționala Italiei. Fostul mijlocaș a jucat 60 de meciuri în prima reprezentativă și are în CV echipe precum Juventus, Inter, Parma, Lazio, Ancona și Triestina.

Vorbele lui Dino Baggio au adus aminte de acuzațiile de dopaj din fotbalul italian. Au existat chiar atacuri directe la adresa lui Juventus, referitoare la modul în care echipa a câștigat finala Ligii Campionilor în anul 1996, după un duel cu Ajax.

În 2013, doi oameni de ştiinţă italieni, Giuseppe d’Onofrio şi Alessandro Donati, au ajuns la concluzia, după ce au analizat documentele confiscate de procurori de la clubul Juventus, că jucătorii au primit eritropoietină (EPO) înaintea meciului.

Echipa folosită de Juventus în finala cu Ajax din 1996: Peruzzi – Torricelli, Ferrara, Vierchowod, Pessotto – Conte, Sousa, Deschamps – Ravanelli, Vialli, Del Piero