Un elev cu o medie aproape de 9 a rămas pe afară la repartizarea computerizată. Cum a fost posibil așa ceva
Surpriză neplăcută pentru un elev cu o medie mare, în urma repartizării computerizate la liceu. Deși a obținut 8.92 la Evaluarea Națională, nu a intrat la niciun liceu. Alți doi absolvenți cu medii peste 8 sunt în aceeași situație.
Un elev cu media 8.92 a rămas fără loc la liceu
Ministerul Educației a afișat recent repartizarea elevilor la licee, iar unii dintre ei au avut parte de surprize neplăcute. Un candidat care a avut media 8.92 la Evaluarea Națională nu a obținut loc la liceu. Nu este singurul cu medie mare care se confruntă cu o astfel de situație. Alți doi elevi, unul cu media 8.35 și unul cu media 8.00 au rămas pe dinafară în urma repartizării.
Acest lucru s-a întâmplat din cauză că elevii nu au completat suficiente opțiuni pe fișa de înscriere. Cu cât candidații bifau mai multe licee și specializări, cu atât aveau șanse mai mari să intre unde își doreau. Dacă un elev a completat doar câteva opțiuni și a avut medie prea mică pentru ele, a rămas fără loc la liceu în această etapă.
În cazul acestor elevi, care nu au intrat la niciuna dintre opțiunile bifate, în ciuda mediei mari, mai este o șansă. Se va organiza o nouă sesiune de înscriere la liceu, numai pentru locurile rămase neocupate în prima sesiune, iar elevii pot opta pentru un loc în a doua etapă de admitere.
Când are loc etapa a doua de înscriere la liceu
Autoritățile urmează să anunțe, pe 2 august, locurile rămase neocupate după prima sesiune de înscriere. Cei care nu au prins un loc la liceu acum se pot înscrie din nou, între 12 și 14 august. Cererile lor vor fi centralizate și urmează repartizarea pe locurile rămase neocupate.
În 2024, 1.607 elevi care au terminat gimnaziul și au susținut Evaluarea Națională se află în situația de a nu fi prins loc la liceu. În urma repartizării computerizate, în ordinea descrescătoare a mediilor, s-au ocupat mare parte dintre locurile la licee.
Cel mai căutat liceu a fost Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu”, unde ultima medie de admitere a fost 9.62. În topul celor mai bune licee pe țară urmează ”Gheorghe Lazăr” și ”Sfântul Sava” din București. În top 10 sunt și trei licee din Cluj-Napoca și unul din Constanța.
În total, la 20 de licee din țară s-a intrat cu medii mai mari de 9 anul acesta. Pe lista celor mai bune licee din țară se află și unități de învățământ din Timișoara, Brașov, Iași și Târgu-Mureș, însă cele mai multe sunt din București, respectiv 10 din primele 20.