Un deputat cere oprirea „pomenilor electorale cu pădurile țării”
Un deputat independent cere stoparea „pomenilor electorale cu pădurile țării.” Adrian Dohotaru acuză PSD că vrea să cumpere susținerea electorală a cultelor religioase oferindu-le „cadou” terenuri împădurite. Federația Sindicatelor din Silvicultură a protestat în fața Parlamentului, pe 19 martie, solicitând respingerea proiectului de lege care propune reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere către cultele religioase.
Propunerea legislativă PL-x nr. 9/2019 a fost adoptată de Senat pe 19 decembrie 2018 și înregistrată la Camera Deputaților pe 4 februarie 2019, fără să aibă punctul de vedere al Guvernului. Proiectul de lege prevede ca statul român să cedeze Bisericilor peste 650.000 de hectare de pădure. O măsură privită drept pomană electorală de sindicaliștii din Silvicultură, care atrag atenția că bugetul public va fi afectat semnificativ, iar mii de angajați din domeniu își vor vedea în pericol locurile de muncă.
Protest la Parlament împotriva folosirii pădurilor în scopuri electorale
Proiectul de lege adoptat de Senat prevede, la art.1, alineatul2, că „centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile și alte structuri ale unităților de cult dobândesc în proprietate suprafețe până la limita de 30 ha terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia aparțin, recunoscut de lege, dacă acesta le-a avut în folosință sau administrare.”
Sindicaliștii din Silvicultură au protestat față de proiectului de lege în fața Parlamentului, pe 19 martie, iar deputatul independent Adrian Dohotaru și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii. Acesta este de părere că inițiativa aflată pe masa parlamentarilor este „un jaf din avutul public” și că pădurile trebuie să rămână în proprietatea statului, în ciuda problemelor de gestionare publică.
Deputatul precizează, prin intermediul unui comunicat, că „secularizarea din timpul lui Cuza a avut un rol important în crearea unui stat modern, laic, la care Biserica trebuie să se adapteze.” Dohotaru este de părere că, în caz contrar, pădurile „vor fi tăiate, așa cum s-a întâmplat după 1989.”
„Bisericile ar trebui să administreze suflete, nu proprietăți, pentru a nu se înteți criticile împotriva Bisericii Ortodoxe, iar cultele să meargă pe făgașul firesc, nu în simfonie bizantină cu puterea”, susține Adrian Dohotaru, care menționează că specialiștii din Direcția generală Păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor nu susțin inițiativa legislativă.