Un deputat cere publicarea dosarului cu violențele de la protestul diasporei

de: Ciprian Ioana
20 03. 2019

Au trecut aproape opt luni de la momentul 10 august, când jandarmii au intrat cu gaze lacrimogene și cu pulane în mulțimea adunată în Piața Victoriei. Nimeni nu a fost tras la răspundere.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, liberalul Ovidiu Raeţchi,i-a cerut ministrului de Interne să publice dosarul protestului din 10 august. Carmen Dan susținea că acesta a fost desecretizat, dar documentul nu a fost făcut public.

Deputatul liberal acuză puterea că încearcă să tergiverseze aflarea adevărului și să-i protejeze pe cei care s-ar face vinovați de represiunea violentă din Piața Victoriei.

Scrisoarea deputatului Ovidiu Raețchi la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan:

„Stimată doamnă Carmen Dan, Am citit cu surprindere afirmaţiile dvs. conform cărora toate documentele privind represiunea din 10 august sunt desecretizate. Dacă acest lucru este adevărat, de ce nu le-aţi prezentat public, aşa cum aţi promis imediat după agresiunile jandarmilor din vara anului trecut? De ce nu avem până acum o conferinţă de presă pe acest subiect? Susţineţi că „absolut toate documentele sunt desecretizate şi puse la dispoziţia atât a Parchetului General, cât şi a celor două comisii şi asta se întâmplă încă de la sfârşitul lunii ianuarie” – dar acest lucru este o minciună, documentele fiind puse la dispoziţia comisiilor parlamentare într-un regim secretizat. Dacă lucrurile stau altfel, vă solicit doamna Dan să publicaţi chiar astăzi pe site-ul Ministerului de Interne şi prin intermediul unui comunicat de presă raportul nesecret privind represiunea din 10 august. Îi rog şi pe jurnalişti ca, în baza dispoziţiilor legale privind documentele publice, să vă solicite dosarul 10 august. Este important ca opinia publică să afle cine sunt cei responsabili pentru abuzurile şi violenţele Jandarmeriei îndreptate împotriva protestatarilor paşnici. Încetaţi să tergiversaţi aflarea adevărului şi să îi protejaţi pe cei responsabili pentru represiunea de pe 10 august 2018“.

Cine va răspunde pentru intervenția violentă din Piața Victoriei

După violențele din 10 august au fost depuse nu mai puțin de 800 de plângeri penale de către persoanele care au fost lovite și gazate de jandarmi. În septembrie anul trecut, mai mulţi şefi din Jandarmerie şi coordonatorii intervenţiei din Piaţa Victoriei din 10 august au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.
Printre ei se numără șefii Jandarmeriei , Ionuţ Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, dar şi Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei. Dar nu prea se știe mare lucru despre ce se va întâmpla pe viitor și cât ar dura procesul.
De exemplu, cele șapte persoane care i-ar fi agresat pe cei doi jandarmi rămași în mulțime au fost deja trimise în judecată.  Ei sunt acuzați și de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce femeii jandarm i-a fost furată arma.