Un constructor din Turcia a primit o condamnare-record de 865 de ani de închisoare după cutremurul care a avut loc în Adana în 2023

de: Andrei Simion
28 09. 2024

Un tribunal din Turcia a condamnat vineri, 27 septembrie, un constructor la o pedeapsă extrem de severă de 865 de ani de închisoare, ca urmare a prăbușirii unei clădiri de apartamente cu 14 etaje în urma unui cutremur devastator.

Incidentul, care a avut loc în februarie 2023 în orașul Adana, a dus la pierderea a 96 de vieți. Hasan Alpargun a fost găsit vinovat pentru „cauzarea intenționată a decesului și rănirea altor persoane”, conform declarațiilor oficialilor instanței.

Cutremurul, cu o magnitudine de 7,8, a avut un impact devastator, provocând moartea a peste 53.500 de oameni în Turcia și aproape 6.000 în Siria. Clădirea construită în 1975 a fost distrusă complet, iar din cei care locuiau acolo, doar un singur supraviețuitor a fost raportat.

Suspiciunile legate de calitatea construcției au fost ridicate rapid, având în vedere că Adana se află la sub 200 km de epicentrul seismului, dar a fost în mare parte ferită de cutremure severe în trecut.

Imediat după cutremur, Alpargun a fugit în nordul Ciprului, dar s-a predat autorităților o săptămână mai târziu. În timpul procesului, experții au evidențiat deficiențe grave în structura clădirii, inclusiv probleme cu stâlpii de susținere și cu calitatea betonului utilizat. Avocații lui Alpargun au argumentat că toate lucrările de construcție au fost autorizate de către autoritățile competente.

În total, peste 260 de persoane implicate în construcția clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului au fost arestate, unele dintre acestea fiind prinse în timp ce încercau să părăsească țara