Un ciclon autentic va traversa România, anunță meteorogul care a spus că Ashley nu a existat. Ce județe vor fi lovite de furtuni și ploi torențiale

de: Daoud Andra
03 10. 2024

Vremea se menține capricioasă și la început de octombrie, potrivit prognozei. Nu am scăpat complet de ploi și vânt, iar valul de aer rece care se deplasează în Europa influențează vremea și în țara noastră. Un nou ciclon care se formează pe continent se va deplasa și către România, în perioada următoare.

Cum va fi vremea în zilele următoare

Meteorologii au schimbat din nou prognoza și anunță ploi la final de săptămână. Un nou ciclon traversează Europa de la vest la est și va aduce schimbări meteo și în țara noastră. Potrivit ANM, începând de joi, ploile însoțite de vânt și descărcări electrice revin în unele zone din țară.

În timpul nopții de joi spre vineri, temperaturile scad cu câteva grade, iar precipitațiile se vor extinde treptat. Ploile se vor instala mai întâi în vestul țării, pe măsură ce aerul rece ajunge acolo dinspre Ungaria. În weekend urmează să scadă temperaturile și în centru și est, unde sunt așteptate, de asemenea, precipitații.

Sunt așteptate cantități de apă de 50-60 litri pe metrul pătrat, iar în unele zone se pot acumula cantități mai mari de apă. Sunt vizate câmpurile din Muntenia, Moldova și Dobrogea, unde umiditatea din sol va fi ridicată. Condițiile de ploaie se mențin și la începutul săptămânii viitoare, în special în jumătatea estică a României.

”Un ciclon autentic”

Meteorologul care a declarat că Ashley nu a fost un ciclon în adevăratul sens al cuvântului spune că în perioada următoare chiar ne vom confrunta cu un astfel de fenomen.

”De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei.

Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre. Pe harta anexată valabilă pentru amiaza zilei de mâine (3.10) este prognozat să fie centrat în Marea Tireniană și îl vedeți botezat din sursă germană (Finny) și italiană (Cassandra). Un ciclon mediteranean autentic, specific mai ales semestrului rece din an. O sursă de bază pentru aportul de apă din precipitațiile din România”, explică Lucian Sfîcă, pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

Harta noului ciclon