Un castel din Transilvania, considerat o adevărată bijuterie în trecut, a ajuns o ruină după ce a fost furat bucată cu bucată

de: Ionuț Vieru
14 10. 2021

Un castel din Transilvania, acum monument istoric, a fost abandonat în anii ’90, iar în prezent a devenit o ruină. Perioada de după Revoluție a afectat semnificativ multe clădiri de patrimoniu, căror valoarea nu era recunoscută în perioada comunistă.

Monument istoric abandonat

Într-o situație asemănătoare se află și fostul castel de la Cisteiu de Mureș, o localitatea care este componentă a orașului Ocna Mureș din județul Alba. În perioada comunistă, castelul a fost folosit ca și sediu de CAP și grădiniță, însă pentru o perioadă limitată de timp.

În anul 1994, castelul a fost părăsit și a devenit un loc de „pelerinaj” pentru locuitorii satului și pentru cei din împrejurimi. Acesta a fost furat bucată cu bucată, de la acoperiș, cărămidă și geamuri până la uși. În prezent, în picioare mai sunt doar câteva ziduri care aduc aminte de frumusețea locului de altădată.

Castelul va rămâne posterității doar în câteva poze și descrieri. Singura bucurie pe care o mai poate face este cea pe care o oferă fotografilor, care vin des în acest loc datorită frumuseții lui.

Nimeni nu își asumă calitatea de proprietar a castelului, cu toate că în descrierile oficiale apare ca fiind în proprietatea statului. Reprezentanții Primăriei Ocna Mureș spun că nu este al administrației locale.

Castelul este în prezent o adevărată ruină

În anul 2006, domeniul a fost retrocedat urmașilor foștilor proprietari. Cu toate acestea, răul era deja făcut, iar din fosta construcție nu se mai putea salva mare lucru, așa că a fost abandonată definitiv.

Inițial, clădirea a aparținut celei mai importante familii secuiești din Transilvania, familia Mikes. Ansamblul de la Cisteiu de Mureș era compus din mai multe clădiri care datau din perioade diferite.

De exemplu, aliniata cu accesul principal se afla curia, care a fost ridicată în anul 1796. Astăzi se păstrează un impresionant timpan baroc. Mai apoi, urmează hambarul, care datează din secolul XVIII. Construit în secolul XIX, ultimul element al ansamblului este palatul neoclasicist, cu un parter supraînălțat.

Cele patru clădiri sunt înscrise în lista monumentelor istorice. În momentul de față, se mai păstrează din castel doar fațada, coloanele de cărămidă de la intrare și pivnițele. Pe timp de vară, vegetația acoperă o mare parte din ziduri, iar terenul din jur este folosit pentru a scoate animalele la păscut.

Ruinele pot fi vizitate, chiar și în aceste condiții. La Cisteiu de Mureș se poate ajunge pornind din orașul Ocna Mureș, pe un drum comunal ce are o lungime de aproximativ 2 kilometri.