Un bărbat din Buzău s-a infectat cu Covid-19 a treia oară, în mai puțin de șase luni. Cum explică medicii acest caz

de: Rosu Ioana
27 01. 2022

Un pacient, în vârstă de 70 de ani, din Buzău, a atins recordul infectărilor cu Covid-19 după ce a fost testat pozitiv pentru a treia oară, în mai puțin de jumătate de an. Acest caz este unic în România, iar medicii au oferit o posibilă explicație a acestei situații nemaintâlnite, cu atât mai mult că, pacientul este și vaccinat anti-Covid-19.

În ce stare se află bărbatul

În acest moment, buzoianul se află internat în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău, iar starea sa este stabilă. Potrivit cadrelor medicale, cazul pacientului pare a fi o premieră națională, niciun român nemaifiind infectat de trei ori.

Din fericire, niciuna dintre infectări nu i-a pus viața în pericol pacientului, astfel că, prima oară, a avut o formă ușoară de boală, a doua oară, în toamnă, s-a confruntat cu o formă medie, iar de această dată, bărbatul se află într-o stare bună, stabilă, dezvoltând o formă ușoară de COVID-19, potrivit medicului.

O posibilă explicație a acestor reinfectări, și singura, de altfel, este aceea că anticorpii obținuți în urma infectărilor nu sunt suficient de puternici pentru a lupta cu o nouă tulpină.

„Este un pacient care este la al treilea episod de COVID, primul în august, al doilea cândva în octombrie şi al treilea este internat momentan la noi.

Este un bărbat cu comorbidităţi, o hemopatie malignă, probabil că este cu omicron, are o formă uşoară fără afectare pulmonara. În octombrie a avut o formă medie, la prima infectare a avut tot o formă uşoară.

Anticorpii pe care i-au făcut pentru tulpina anterioară nu oferă protecţie pentru noua tulpină care circulă momentan”, a declarat dr. Bogdan Micu, șeful secției Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Buzău, potrivit Antena3.

Două treimi din cazurile Covid sunt reinfectări, potrivit unui studiu efectuat în Anglia

Problema reinfectărilor este prezentă și în alte țări, mai cu seamă și în Marea Britanie, acolo unde, conform studiului REACT, două treimi din cazuri sunt reprezentate de reinfectări. Cercetarea a fost efectuată de Colegiul Imperial din Londra și finnațată de Guvernul britanic, fiind actualizată în fiecare lună, începând din luna mai a anului 2020.

Acest studiu a constat în analiza a 100.000 de teste PCR pozitive din toată Anglia, iar probele au fost recoltate între 5 și 20 ianuarie 2022. Mai mult, specialiștii au constatat că 99% dintre probe au fost pozitive cu tulpina Omicron, varianta Delta fiind înlocuită aproape integral.

„Am observat niveluri fără precedent ale infectărilor cu SARS-CoV-2 în Anglia în luna ianuarie a anului 2022 și o înlocuire aproape completă a variantei Delta cu Omicron”, au explicat cercetătorii.

În urma rezultatelor obținute, autorii studiului au transmis că vaccinarea, inclusive cu dozele booster, rămâne cea mai eficientă armă împotriva formelor grave ale bolii.