Un asteroid vine spre Terra! Șansele ca el să lovească pământul, divulgate de specialiștii de la NASA

de: Emanuela Pană
26 08. 2020

Nu a trecut mult timp de când pandemia de COVID-19 a „lovit“ întreaga lume, căci, potrivit unui anunț important al NASA, un asteroid se apropie de Pământ chiar înainte de ziua alegerilor. Care sunt șansele să lovească planeta, aflați în rândurile de mai jos.

Un asteroid se îndreaptă spre Terra

Cercetătorii de la NASA au făcut un anunț important: un asteroid se apropie de Pământ! Corpul ceresc, cunoscut sub numele de 2018VP1, pare să apară chiar cu o zi înainte de alegerile prezidențiale din SUA, programate pe 3 noiembrie. Șansele ca asteroidul să lovească planeta sunt de 0,42 %, potrivit NASA.

Agenţia spaţială a informat că există trei ciocniri potenţiale dar, „bazându-ne pe 21 de observaţii de-a lungul a 12.968 de zile“, nu crede că va fi posibil un impact direct.

Corpul ceresc, care a fost iniţial identificat la Observatorul Palomar din California, în 2018, nu este considerat „un obiect periculos“, deoarece este de dimensiuni mici, având un diametru de 0,002 kilometri.

„Asteroidul 2018VP1 este foarte mic, cu un diametru de 0,002 kilometri, și nu reprezintă o amenințare pentru Pământ. Dacă ar intra în atmosfera planetei noastre, s-ar dezintegra din cauza dimensiunilor sale extrem de mici“, a declarat un reprezentant al NASA.

Ce s-ar întâmpla dacă ar lovi planeta

Agenția a dezvăluit, în urma unor observații amănunțite, care s-au derulat pe parcursul a aproape 13.000 de zile, că, cel mai probabil, impactul cu asteroidul nu ar crea pagube majore.

Cercetătorii NASA spun că, dacă asteroidul ar lovi Pământul, cel mai probabil, impactul nu ar fi unul major

Obiectele care sunt, însă, periculoase – de obicei asteroizi sau comete – sunt cele care au o orbită care se apropie de Terra și au dimensiuni suficient de mari încât să provoace pagube semnificative dacă lovesc planeta.

Săptămâna trecută, spre exemplu, un asteroid cu o lungime de trei până la şase metri a trecut la o distanţă de 2.950 de kilometri de planeta noastră, pe deasupra Oceanului Indian.