Un apropiat al lui Vladimir Putin a dezvăluit cât va dura războiul din Ucraina: ‘’Va avea consecinţe tragice pentru întreaga lume”

de: Ionuț Vieru
28 03. 2022

A trecut mai mult de o lună de când Rusia a atacat Ucraina, în urma căruia mii de persoane au murit, iar economia a avut de suferit. Cu toate acestea, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin nu crede că războiul se va termina prea curând.

Ce are de spus Oleg Deripaska

Oligarhul rus Oleg Deripaska este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin. Anterior acesta pledase pentru pace, însă avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mult timp și că va fi un dezastru și o rușine pentru generațiile viitoare.

„Acum, un fel de mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile. Aceasta înseamnă că aceşti oameni se pregătesc să lupte încă vreo câţiva ani”, a scris duminică Oleg Deripaska pe contul de Telegram, relatează Reuters.

Oleg Deripaska speră că acest conflict se va încheia cât mai repede, astfel încât nimeni să mai aibă de suferit. Însă, după discursul președintelui american Joe Biden în Polinia, acolo unde a spus despre Putin că „nu poate rămâne la putere”, este de părere că războiul va mai dura.

„Se pare că toate părţile se îndreaptă nesăbuit către un război pe termen lung ce va avea consecinţe tragice pentru lumea întreagă”, conchide oligarhul rus.

Cât de afectați sunt oligarhii ruși de sancțiunile Occidentului

Pe fondul luptelor dintre ruși și ucraineni, Uniunea Europeană a impus sancțiuni ample asupra Rusiei și oligarhilor lui Putin. Atunci când au fost aplicate aceste sancțiuni, țările UE nu pot decât să înghețe activele celor sancționați. Acest lucru înseamnă că pot fi încă folosite de proprietarii lor, se arată într-un raport Reuters.

Totodată, aceleași bunuri nu pot fi vândute sau transferate de către proprietar sau sechestrate de către stat. De exemplu, Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, a declarat pentru Reuters că Polonia ar trebui să-și schimbe constituția pentru a putea confisca bunurilor oligarhilor.

„În majoritatea statelor membre, este necesară o condamnare penală pentru confiscarea bunurilor”, a declarat Comisia Europeană (CE) pentru Reuters.

De asemenea, guvernul francez a înghețat circa 850 de milioane de euro în active, care aparțin oligarhilor ruși. Cu toate acestea, proprietarii pot folosi în continuare proprietăți fizice. În aceeași situație se află și Italia. Avocații au declarat pentru aceeași sursă că țara va trebuie să demareze proceduri legale separate pentru a sechestra bunurile înghețate.

Prin urmare, un oligarh rus încă poate trăi în vila înghețată de către autorități. Într-adevăr, conturile bancare și activele persoanelor sancționate sunt înghețate din punct de vedere tehnic, însă doar o mică parte din averea celor sancționați a fost afectată.