Ultimele minute din viața pasagerilor blocați în iahtul luxos scufundat. Cum au încercat să se salveze, detalii cutremurătoare

de: Andrei Simion
25 08. 2024

Duminica trecută, Matteo Cannia a petrecut timpul pe o bancă cu vedere spre mare în Porticello până la miezul nopții, din cauza căldurii excesive care nu îi permitea să doarmă. La vârsta de 78 de ani și cu o experiență de pescar încă din copilărie, a observat primele fulgere.

Ultimele minute din viața pasagerilor blocați în iahtul luxos scufundat

În jurul orei 04:15 dimineața, Fabio Cefalù, un pescar care intenționa să plece în larg dar a renunțat din cauza furtunii, a observat brusc o lumină strălucitoare. A decis să își scoată barca și să investigheze. A găsit doar perne și scânduri de lemn plutind pe valuri. Superiahtul de lux Bayesian, ancorat la câteva sute de metri distanță, se scufundase deja. Totul s-a întâmplat într-un interval de 16 minute. Când nava a început să se răstoarne, o parte din pasagerii și echipajul iahtului au reușit să urce pe o plută de salvare, dar 7 dintre ei au murit.

„Am auzit tunetul și vântul și am decis să plec acasă. Pe măsură ce furtuna a crescut în intensitate, toată lumea s-a trezit. Apa intra în casa prietenului meu”, a povestit bărbatul.

Cum au încercat să se salveze, detalii cutremurătoare

Charlotte Golunski, o britanică, a fost aruncată în apă alături de fiica ei de un an, Sophie. Ea a descris cum și-a strâns copilul în brațe și l-a menținut la suprafață pentru a nu se îneca.

„Totul era negru în jurul meu și singurul lucru pe care îl auzeam erau țipetele altora”, a povestit ea.

Golunski, fiul ei și soțul ei James au fost salvați de un căpitan de barcă cu vele din zonă. În schimb, proprietarul iahtului și colaboratorul ei Mike Lynch a rămas prins pe nava care se scufunda. Lynch era un antreprenor renumit în domeniul tehnologiei din Marea Britanie, adesea numit „Bill Gates britanic”.

În luna iunie, miliardarul a fost găsit nevinovat într-un proces din Statele Unite, în care fusese acuzat de manipularea frauduloasă a valorii companiei sale, Autonomy, înainte de vânzarea acesteia către Hewlett Packard în 2011. El a planificat o vacanță pe iaht pentru a celebra achitarea sa. Cu trei zile înainte de scufundarea iahtului, cadavrul său a fost recuperat de scafandri din epavă. La o zi după aceea, trupul fiicei sale, Hannah, în vârstă de 18 ani, care urma să înceapă studiile la Universitatea din Oxford luna viitoare, a fost găsit de asemenea. Alte cinci persoane au murit în naufragiu, inclusiv bucătarul navei.

Procurorii consideră că nava a fost afectată de o rafală descendentă, un fenomen meteorologic caracterizat printr-un vânt puternic și localizat care se abate dintr-o furtună și se răspândește imprevizibil. Aceasta teorie contrazice rapoartele anterioare care menționau o trombă marină.