Ultima zi în care se face curățenia de Paște. Când trebuie să fie casa gata

de: Anca Lupescu
21 03. 2023

În majoritatea gospodăriilor din România, săptămâna dinaintea Paștelui este o perioadă de curățenie. Dar știi care e ultima zi în care se face curățenia de Paște? Tradiția este una veche și este respectată cu sfințenie în cele mai multe case din România.

Ultima zi în care se face curățenia de Paște

Unii oameni o numesc curățenia de primăvară, alții îi spun curățenia de Paște. Fie că obișnuiești să îți cureți casa odată cu începutul unui nou sezon sau că o faci pentru perioada Sărbătorilor Pascale, aceasta este o modalitate pentru a scăpa de lucrurile vechi, pe care nu le-ai folosit și de a împrospăta aerul din locuință și de a îi da un suflu nou. 

În mod tradițional, în mediul rural, oamenii foloseau această perioadă pentru a-și revopsi și aranja hambarele. Astăzi, este obișnuit să se curețe toate părțile casei, de la ferestre până la podele.

Există o mulțime de obiceiuri și tradiții care se țin în Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor. Toate aceste zile reiau drumul și parcursul lui Iisus înainte de a fi răstignit și a Învia.

În această săptămână se fac pregătirile pentru paște. În Joia Mare, oamenii au o mulțime de activități, pentru că în această zi se vopsesc ouăle roșii și se pregătesc bucatele de Paște.

Curățenia începe, de regulă, în Marțea Mare și se încheie în Miercurea Mare, cu aerisirea tuturor încăperilor și momentul în care se aduc înapoi covoarele și plăpumile care au fost spălate, bătutute sau aerisite afară. 

Vinerea Mare este o zi marcată de post negru. Nu se muncește, nu se gătește și nu se face curățenie sau alte treburi prin gospodărie.

În Vinerea Sfântă, oamenii postesc toată ziua și merg la Biserică, la Denie.

În Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște, apoi se pregătesc ținutele pentru noaptea Învierii. După ce au luat Lumina Sfântă, credincioșii se îndreaptă spre case, unde rup postul și mănâncă bucatele pregătite cu atât de multă trudă. Se mănâncă ținând Lumina Sfântă pe masă, ciocnind ouă și rostind „Hristos a Înviat!”, răspunzându-se „Adevărat a Înviat!”.

În Duminica Paștelui se dă de pomană și se aprind lumânări la cimitir. 

Curățenia spirituală

Dar, această perioadă nu este doar pentru pregătirea casei. În ultimele zile ale Postului Mare, prin activitățile de curățenie exterioară ale întregii familii, se spune că trebuie să aibă loc și o pregătire interioară personală. Acest lucru s-ar traduce prin post, însă nu doar din punct de vedere alimentar, ci și spiritual. 

Se practică bunătatea, iertarea, milostenia, pioșenia, evlavia, iubirea față de aproape și toleranța fața de semeni. 

Curățenia casei este un semn exterior al înnoirii interioare a sufletului familiei.

Poate te gândești că aceste obiceiuri sunt un pic învechite, demodate sau că nu mai sunt relevante astăzi. Nu ne mai batem covoarele afară; folosim aspiratoare în interiorul spațiilor noastre de locuit cu aer condiționat și avem tot felul de soluții și moduri inteligente de a face curățenie.

Dar poți adapta aceste tradiții la viața pe care o duci astăzi. Strânge-ți hainele pe care nu le mai porți, încălțămintea uitată în dulap, lucrurile pe care nu le mai folosești și donează-le săracilor.

Ai grijă să fie în stare bună, curate și dezinfectate și fă cuiva o bucurie. Curăță-ți casa ca pe un ritual în care îți purifici sufletul și scapi de lucrurile inutile, amintindu-ți că adevăratele comori le porți în suflet și nu au corp fizic. 

Da, viața noastră de zi cu zi s-a schimbat față de obiceiurile străvechi, față de viața din anii 1950 și chiar de la începutul secolului XXI. Dar asta nu înseamnă că nu se impune o bună „curățenie” a vieții noastre, mai ales în Săptămâna Mare.

De ce dezordine mai trebuie să scăpăm în viețile noastre? De pe computerele sau mail-uri, de pe tabletele sau telefoanele noastre.

Ce zone au nevoie de o aerisire? Nu te rezuma doar la spații fizicie. Poate ai nevoie de timp petrecut în liniște în rugăciune și ascultare sau în mulțumire. 

Unde avem nevoie să începem o curățenie profundă și ce trebuie să mărturisim ca să putem începe să fim mai buni?

Privind în afara de noi înșine, pe cine putem ajuta sau unde putem face voluntariat sau ne putem împărtăși talentele și darurile noastre cu alții?

Această curățenie de Paște nu se referă doar la case, ci la spirit, la tot ce trăim de zi cu zi. O perioadă de introspecție și de încercare de a găsi cea mai bună variantă a fiecăruia dintre noi. 

Ce să faci în Săptămâna Sfântă

Psalmul 22, o perspectivă a lui Hristos care suferă pentru noi pe Cruce, poate fi rostit pe secțiuni în primele zile ale Săptămânii Sfinte, după cum urmează: Luni, versetele 1-12; marți, versetele 13-22; și miercuri, versetele 23-32. 

Bucuria Paștelui este iminentă, pe cale să se întâmple. Bucuria pascală este eminentă, superioară și ușor de observat.

Săptămâna Sfântă trebuie să fie diferită de orice altă săptămână din an. Cum vom alege noi doi să trăim în acest an Săptămâna Sfântă altfel decât celelalte 51 de săptămâni ale anului? Prin purificare și curățire spirituală.

Originile religioase și culturale  ale curățeniei de Paște

Știai că practicile de curățenie de primăvară sunt foarte vechi în tradiția noastră de credință și sunt asociate cu activitățile din Săptămâna Mare?

Există ritualuri, rețete și rugăciuni asociate cu zilele de luni, marți și miercuri din Săptămâna Mare. Odată cu prima zi de primăvară și cu Săptămâna Sfântă care se apropie, curățenia de primăvară nu este departe.

Acest obicei al curățeniei de primăvară pentru a pregăti casa pentru cea mai mare sărbătoare a anului își are rădăcinile în pregătirea pentru Paștele din Vechiul Testament (eliberarea israeliților din sclavie și exodul lor din Egipt).

Vechea tradiție, în multe țări, dedică primele trei zile de după Duminica Floriilor unei curățenii temeinice și cuprinzătoare a casei, în vederea pregătirii pentru eminenta sărbătoare a Paștelui.

Ritual evreiesc

Străvechiul ritual evreiesc de curățare, măturare și decorare a întregii case a fost și este respectat în pregătirea acestei sărbători.

Frecarea podelelor, ștergerea prafului, spălarea geamurilor, bătutul covoarelor, aerisirea și scuturatul saltelelor, curățarea mobilei, spălarea perdelelor și multe altele sunt toate îndatoriri pe care oamenii le aveau înainte de Paște.

În obiceiurile evreiești, curățenia de primăvară este legată de Paștele din martie sau aprilie, care marchează eliberarea evreilor din sclavia din Egipt. 

Înainte de începerea sărbătorii, are loc o curățenie generală pentru a îndepărta din casă orice pâine cu drojdie, sau chametz.

(Sclavii egipteni erau hrăniți cu azime, pe care evreii le-au adoptat mai târziu ca simbol al supraviețuirii lor. Astfel, a avea în casă orice fel de drojdie sau pâine făcută cu drojdie, chiar și firimituri, este considerat de rău augur).

Conform obiceiului creștin, catolicii curăță altarul bisericii cu o zi înainte de Vinerea Mare, în mod normal în martie sau aprilie.

Membrii bisericii ortodoxe grecești fac curățenie în casă timp de o săptămână înainte de Postul Mare.

În Iran, sărbătoarea Nowruz, sau Anul Nou persan, coincide cu prima zi de primăvară. Sărbătoarea de 13 zile implică în mod tradițional curățenie (sau „scuturarea casei”), cumpărarea de haine noi și petrecerea timpului cu familia și prietenii. 

Așadar, aceste practici, obiceiuri și tradiții nu se găsesc doar la creștinii ortodocși, ci sunt împânzite peste tot în lume. Curățenia de primăvară este o practică foarte comună, fie că are legătură cu Paștele sau cu alte tradiții și credințe.