Ultima vizită oficială a lui Nicolae Ceaușescu a fost în Iran. De ce s-a creat un mit în jurul acestei țări

de: Andrei Simion
06 01. 2020

Ultima vizită oficială a lui Nicolae Ceaușescu a fost în Iran, în perioada 18-20 decembrie 1989. În contextul izbucnirii Revoluției Române, în acea perioadă s-a vehiculat informația falsă potrivit căreia pe teritoriul României s-ar afla teroriști aduși de Ceaușescu de la Teheran. Ion Stoian, ultimul ministru de Externe comunist al României, a explicat mai bine situația.

De ce a fost Nicolae Ceaușescu în Iran, în decembrie 1989

În timpul Revoluției din decembrie 1989, în România a apărut psihoza teroriștilor aduși de Nicolae Ceaușescu de la Teheran, după ce fostul dictator a efectuat o vizită scurtă în Iran, în perioada 18-20 decembrie. Ancheta a scos însă la iveală faptul că pe vaporul sosit în Portul Constanța se aflau doar persoane care făceau parte din delegația care l-a însoțit pe Ceaușescu în Iran.

Ion Stoian, ultimul ministru de Externe comunist, a explicat de ce s-a dus Nicolae Ceaușescu în Iran în 18-20 decembrie, la invitaţia preşedintelui iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, când la Timișoara oamenii ieșiseră în stradă.

Nicolae Ceaușescu voia să se alieze cu Iranul

Liderul comunist își dorea să profite de petrolul pe care iranienii ni-l puteau pune la dispoziție, dat în același timp nu voia să se bazeze exclusiv pe astfel de resurse doar din partea Iranului. La rândul lor, iranienii aveau nevoie de grânele noastre.

„După discuţiile comisiei mixte urma să fie stabilit cât ţiţei şi câte gaze să ne dea Iranul. Dar nu voiam să fim prea dependenţi nici de ei, pentru că erau capricioşi… În discuţii, la un moment dat, Rafsanjani zice:Domnule Ceauşescu, aveţi greutăţi, şi noi avem greutăţi; nu suntem o ţară agricolă, avem nevoie de grâu. Vă rog să ne aprobaţi import de grâu din România. Ce cantitate vreţi? -întreabă Ceauşescu. Orice cantitate, zice acela. Vă putem da 2-3 milioane de tone de grâu începând din ianuarie, zice Ceauşescu. Să stabilim contractele. Avem şi noi nevoie de ţiţei, gaz. Iar ăla zice, şi el, da. Şi s-a stabilit la 5 milioane tone de ţiţei în anul 1990, cu posibilităţi de creştere până la 10 milioane de tone în 2-3 ani. La gaze — 5 milioane de metri cubi, cu posibilitatea creşterii la 10 milioane prin conducta ce trece prin URSS”, a declarat Ion Stoian, potrivit site-ului historia.ro.

Relațiile cu Iranul

Fostul ministru de Externe a mai spus că niciun terorist sau mercenar nu a venit în România din Iran în decembrie 1989.

„Să ştiţi că nu am adus niciun terorist de acolo, cum s-a scris. Toţi cei din avion au fost sub semnătura mea, a lui Nicolcioiu (şeful Protocolului-n.red.) şi a lui Neagoe (şeful Direcţiei a V-a-n red.). Eu sunt autorul vizitei lui Ceauşescu în Iran, mă aveţi în faţă”, a spus Ion Stoian.