Ultima oră! Serghei Lavrov și-a anulat vizita oficială din Serbia. Motivul pentru care trei țări nu i-au permis oficialului rus să-și desfășoare călătoria

de: Rosu Ioana
06 06. 2022

În cursul zilei de astăzi, ministrul rus de Externe ar fi urmat să ajungă în Serbia, acolo unde s-ar fi întâlnit cu mai mulți oficiali, inclusiv cu președintele sârb, Aleksandar Vucic. Vizita sa ar fi trebuit să se prelungească până marți dimineață, urmând apoi să plece spre Turcia. Potrivit celor mai recente informații, trei țări vecine Serbiei ar fi influențat anularea vizitei ministrului de Externe rus. Află ce s-a întâmplat!

De ce este „problematică” vizita ministrului rus de Externe în Serbia

Vizita planificată a ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Belgrad, anunțată pentru 6 iunie de mass-media, devine complicată, mai ales când vine vorba de modul în care acesta va ajunge, a transmis în urmă cu trei zile, președintele Serbiei.

Acesta a fost întrebat la un post de televiziune despre cum va decurge vizita oficialului rus în Serbia, însă răspunsul său a ridicat mai multe semne de întrebare presei internaționale, subliniind că există probleme legate de modul în care Serghei Lavrov va călători, având în vedere restricțiile pe care anumite țări le-au impus pentru aeronavele rusești.

„Lucrurile, cu siguranță, se complică. Nu sunt încă pregătit să vorbesc despre asta, dar da, se complică… întrebarea este cum va ajunge… vom vedea.”, a transmis președintele sârb.

În cadrul intervenției, prețedintele sârb a recunoscut că Serbia a fost întotdeauna pe deplin dependentă de gazul rusesc, dar că lucrează cu UE la o strategie de diversificare a surselor.

„Facem tot ce putem pentru a diversifica aprovizionarea cu energie. Am avut o întâlnire bună în această dimineață cu (vicepreședintele Comisiei Europene) Maros Sefcovic aici și vom face o nouă strategie cu UE, pentru a vedea cum putem obține gazul din conductele TAP și TANAP în viitor”, a spus Vuciuc. , menționând că Serbia are nevoie de interconexiuni cu Bulgaria și Macedonia de Nord pentru a realiza acest lucru.

Vizita lui Serghei Lavrov, anulată în ultimul moment

Pe lângă întâlnirea pe care urma să o aibă la Belgrad cu președintele sârb, Aleksandar Vucic, Serghei Lavrov urma să se întâlnească cu omologul său, Nikola Selakovic, dar și cu patriarhul Bisericii ortodoxe sârbe, Porfirie, conform AFP.

După ce cotidianul sârb, Vecernje Novosti, citat de AFP, a transmis că „vizita lui Lavrov este incertă din cauza celor trei țări vecine Serbiei, Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru, care au interzis avionului guvernamental rus să survoleze spațiului lor aerian”, o sursă de rang înalt din Ministerul de Externe a confirmat vestea, potrivit agenției de presă, Interfax.

Astfel, acesta ar fi declarat ironic că „Diplomația noastră încă nu a reușit să stăpânească teleportarea”. Vă reamintim că Serbia este una dintre țările care a păstrat strânse legături culturale cu Rusia, nedorind să se alăture sancțiunilor impuse de Occident.