Ultima oră! Președintele Consiliului Fiscal a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a vorbit în cursul zilei de ieri despre situația bugetară a României, cât și despre varianta majorării pensiilor cu 40%. Acesta propune o posibilă recalculare și o amânare a cheltuielilor, acolo unde este posibil.

Daniel Dăianu propune amânarea investiitilor care nu sunt urgente

În contextul actual de criză, România nu pare să stea foarte bine la capitolul buget și cheltuieli, motiv pentru care, economistul propune o serie de schimbări strategice care să îmbunătățească situația economiei românești.

Daniel Dăianu a vorbit ieri despre faptul că deficitul prognozat pentru acest an, de 4%, fără creșterea pensiilor, nu mai poate fi luat în considerare și că este nevoie de o reconstrucție urgentă a bugetului. De asemenea, acesta a menționat necesitatea României de a exploata la maximum fondurile europene pe care le pune la dispoziție Comisia Europeană.

Noi trebuie să regândim construcţia bugetului, să folosim la maximum fonduri europene, să căutăm să obţinem de la Comisie o amânare a cofinanţărilor, astfel încât să nu fie grevat bugetul public, care şi aşa este foarte sărac. Înţelegem că, deşi s-au relaxat regulile fiscale în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că poţi să faci orice, să cheltuieşti oricât.

Nici nu avem puterea economică, nu avem dimensiunea veniturilor fiscale din alte ţări, astfel încât trebuie să încercăm să controlăm un deficit bugetar care foarte uşor se poate duce dincolo de 7% din Produsul Intern Brut. Deci, România trebuie să-şi menţină accesul la finanţare pe piaţa internă şi pe piaţa externă”, a spus acesta.

Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor românilor

Dăianu a mai declarat că majorarea pensiilor cu 40% este exclusă, cel puțin în această perioadă. În opinia sa, prioritatea o are indexarea pensiilor mici cu rata inflației și nu majorarea lor, mai ales că unele persoane au pensii chiar mari.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, susține că o parte din aceste probleme economice cu care se confruntă România în această perioadă ar trebui să fie susținută de băncile comerciale, în timp ce Guvernul trebuie să protejeze în special capitalul uman. În afara faptului că majorarea pensiilor nu este o opțiune, Dăianu se gândește la o limitare și o amânare a cheltuielilor și pe plan militar.

Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente. Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”, a declarat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI