Ultima oră. Ludovic Orban, anunțul despre carantinarea mai multor localități din țară. Care sunt județele vizate

de: Rosu Ioana
22 07. 2020

Ludovic Orban a vorbit în cursul serii de marți despre varianta de a carantina mai multe localități din județele Argeș și Brașov pentru a evita răspândirea comunitară a virusului. Premierul a explicat că în acest moment există câteva zone care sunt sub monitorizare, iar dacă va fi nevoie se va institui măsura carantinei, așa cum este prevăzut în noua lege a izolării și carantinei.

“Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ”

Premierul României a dezvăluit că printre zonele cu riscul cel mai mare de răspândire a noului coronavirus se află și județele Argeș și Brașov în care există trei, patru localități monitorizate îndeaproape. Acesta menționează faptul că dacă se va impune carantina zonală, autoritățile nu vor sta pe gânduri în această privință.

Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ, niciun judeţ. La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunităţi, dar sunt un număr… În Argeş, de exemplu, sunt 3 localităţi care sunt sub evaluare şi, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea. În Braşov sunt 3 sau 4 localităţi. S-a făcut o evaluare pe localităţi.

Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului”, a spus Ludovic Orban după o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare, potrivit Agerpres.

Ce prevede legea carantinei și izolării

Ludovic Orban a explicat că după intrarea în vigoarea a legii carantinei și izolării există posibilitatea carantinei zonale a locurilor unde există riscul unei transmiteri semnificative a noului coronavirus, în afara celor unde există focare.

Dacă într-o localitate – de exemplu, un sat sau un cartier sau o localitate, o comună sau un oraş – există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depăşeşte numărul de cazuri de minimum trei cazuri la mia de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală şi se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ţinând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului pentru a contracara, practic, prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului”, a declarat Orban.

Fiind întrebat care sunt localitățile care ar putea fi băgate în carantină zonală, Ludovic Orban a refuzat să răspundă, menționanând că la momentul potrivit acest anunț va fi făcut oficial: “Nu vă dau astfel de informaţii. Când vor fi localităţi, vom demara procedura şi vom anunţa public”.

Focarele nu se iau în calcul la carantinarea unei zone

Premierul a explicat că această lege a carantinei și izolării nu se aplică în cazul focarelor izbucnite în anumite locații și instituții. Potrivit acestuia, măsura carantinei se aplică doar atunci când există risc mare de răspândire în comunitate.

La evaluarea unei comunităţi nu se iau în calcul focarele. De exemplu – dacă este focar un spital sau focarul e un cămin de bătrâni. Numărul de cazuri calculate nu sunt legate de numărul de cazuri din focarul respectiv, pentru că măsura de carantinare se ia numai atunci când există răspândire în comunitate şi trebuie luate măsuri de restricţie. Dar deocamdată nu… Când vom definitiva procedura pentru astfel de decizii de carantinare zonală, le vom anunţa public pe toate şi cu toate argumentele”, a spus Orban.