Ultima oră! Dosar penal deschis de către DNA în urma investigației Recorder „Clanul Marelui Alb”
Apar informații de ultimă oră legate de investigația realizată de jurnaliștii de la Recorder „Clanul Marelui Alb”, privind rețeaua secretă a oamenilor de afaceri, politicieni și oameni ai Bisericii care controlează banii publici în vederea construirii și renovării de biserici, focusul principal fiind pus pe Catedrala Mântuirii Neamului, unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult din Europa.
DNA va urmări cu atenție faptele expuse în investigație
Potrivit publicației Recorder, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în urma investigației “Clanul Marelui Alb”, material realizat după o documentare de opt luni, care a ajuns să aibă în doar 24 de ore, un milion de vizualizări pe Youtube, ocupând primul loc în trending în România. Astfel, instituția a deschis un dosar penal pentru a cerceta bazele megaafacerii BOR, dezvăluite cu ajutorul camerei ascunse, de către cei mai importanți oameni din biserică și apropiați de seamă ai Patriarhului Daniel.
După ce au fost seduși cu promisiuni privind obținerea unor fonduri europene semnificative, câteva dintre persoanele de bază care se ocupă cu obținerea banilor publici și eventual, cu fentarea plății anumitor taxe către stat, s-au simțit în largul lor pentru a oferi multe dintre informațiile știute din „interiorul Bisericii”.
Din păcate pentru aceștia, destinatarul acestor informații, jurnalistul Victor Ilie, le-a valorificat cum a știut mai bine, însă nu în avantajul celor care le-au oferit.
Pentru că în repetate rânduri, reprezentanții Bisericii au refuzat să răspundă la orice întrebare legată de modul în care sunt administrate fondurile publice, jurnalistul a reușit să afle mai multe informații în acest sens, doar infiltrându-se în grupul exclusivist BOR.
Demisii anunțate în urma investigației
Primii care au renunțat la orice legătură cu Biserica și și-au prezentat demisiile au fost, de asemenea, și protagoniștii acestei investigații: Lazăr Neacşu, consilier general PSD, infiltrat în politică din partea BOR și preotul Aurel Mihai, care ocupa funcţia de vicar al Arhiepiscopiei Bucureşti.
„Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel şi să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigaţia Recorder, mutând atenţia de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect.”, a transmis publicația Recorder pe Facebook, după aflarea demisiilor celor doi.
De asemenea, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a transmis un răspuns privind faptele expuse în investigația “Clanul Marelui Alb”, criticând aspru atât modul injust în care jurnalistul Victor Ilie a reușit să obțină aceste informații, cât și contextul în care angajații BOR au folosit numele Preafericitului Daniel.
“Faptul ca o persoană, fie el și un angajat al Arhiepiscopiei Bucureștilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând și invocând o relație apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh, care nu știe că i se folosește numele într-un context de care e total străin.
În mod evident, afirmațiile celor incriminați în materialul pe care l-am urmărit eu însumi cu nesfârșită tristețe, rămân impardonabile, fie ele privite și prin lentila înțelegerii și compasiunii creștine.”, a spus printre altele, Vasile Bănescu.
Vă reamintim că în urma anchetei jurnalistice Recorder a fost menționată suma de 1, 3 miliarde de lei, acordată Bisericii Ortodoxe Române din bani publici pentru bisericile din Capitală, pe perioada mandatului Patriarhului Daniel.
Urmărește integral investigația Recorder „Clanul Marelui Alb”: