Ultima oră! Când începe vaccinarea la medicii de familie și cu ce vaccin vor fi imunizați cetățenii
Vești bune pentru românii care au așteptat cu nerăbdare vaccinarea anti-Covid-19 la medicul de familie. Potrivit ultimelor informații, imunizarea anti-Covid-19 în cabinete va începe în aproximativ două săptămâni, fiind folosit pentru moment un singur ser. În aceste condiții, cetățenii nu vor mai trebui să se programeze pe paltforma națională, ei fiind înscriși direct pe lista medicului. iMai jos, găsiți toți pașii necesari pentru vaccinarea la medicul de familie.
Câte zile au mai rămas până la vaccinarea la medicul de familie
Potrivit ultimelor informații primite din partea autorităților competente, vaccinarea anti-Covid-19 în cabinetele medicilor de familie va avea loc peste aproximativ două săptămâni, mai exact, va începe pe data de 4 mai.
Inițial, toți pacienții vor fi vaccinați cu serul produs de AstraZeneca, fiind cel mai ușor de păstrat în condițiile existente în clinici, adică la temperaturile date de un frigider normal. Pentru a putea beneficia de acest tip de vaccinare, pacientul trebuie să se înscrie pe lista medicului de familie. După vaccinare, orice reacție adversă trebuie, de asemenea, transmisă tot medicului de familie.
Ca și în cazul românilor imunizați în centrele de vaccinare, pacienții vor primi o adeverință de vaccinare care va conține toate informațiile importante despre imunizare.
Dozele de vaccin vor fi aduse în cabinetele medicilor de familie prin intrmediul Direcțiilor de Sănătate Publică, după ce medicii vor raporta numărul persoanelor care dorec imunzarea. Astfel, vor fi aduse dozele necesare, astfel încât, toate persoanele care vor dori să poată fi imunizate.
Inițial, autoritățile au anunțat că medicii vor putea folosi în cabinete și serul produs de compania Johnson&Johnson, însă momentan, nu se cunosc informații în acest sens.
Valeriu Gheorghiță, despre modul în care se va realiza vaccinarea
În județul Timiș, vaccinarea în cabientele de familie a început în luna aprilie, fiind înscriși în proiectul pilot 50 de medici din zona metropolitan. Aceștia au primit 5.000 de doze de vaccine, pe care, ulterior le-au administrat cetățenilor doritori.
În urmă cu câteva zile, coordonatorul campaniei de vaccinare a oferit câteva informații cu privire la vaccinarea populației în cabinetele medicilor de familie. Din păcate, la acel moment, procentul de medici înscriși pentru vaccinare nu era unul foarte promițător.
„Doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât ne așteptam.
În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider. De aceea, există două opțiuni pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, AstraZeneca și Johnson&Johnson.
Fiecare medic de familie își va stabili programul de vaccinare, în afara orelor obișnuite de lucru”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță.