Când vom scăpa de covid-19, definitiv. Specialistul României a spus adevărul
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță a dezvăluit ultimele informații cu privire la vaccinul mult aștepat de toată lumea, dar și când populația României va ajunge să fie imunizată contra infecției.
Cum se vor putea înscrie cetățenii români pe lista pentru vaccinare
Valeriu Gheorghiță, medic la Spitalul Militar Central “Dr Carol Davila”, a explicat la Digi24 când va fi posibilă vaccinarea populației, dar și în ce condiții se vor putea înscrie doritorii. Medicul estimează că în primul trimestru al anului viitor, o mare parte din populația României ar putea fi vaccinată.
Cei care doresc să se înscrie pe lista de așteptare vor trebui să aștepte apariția platformei unice de programare, iar ulterior să-și scrie numele acolo. Acesta va reprezenta acordul oricărei persoane de a se vaccina.
“În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a oricărei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze.
Estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie, început de aprilie vaccinarea va putea fi făcută populației generale, ultima etapă a campaniei de vaccinare.
Toate aceste etape se pot suprapune într-un anumit moment, dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România, și anume, dacă disponibilitatea vaccinurilor va acoperi toate nevoile pe care le avem, aceste etape de vaccinare se pot derula în paralel”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.
Unde se va desfășura vaccinarea
Așa cum s-a menționat de către diferiți oficiali din Sănătate, vaccinarea nu va avea loc în cabinetele medicilor de familie, aceștia neavând posibilitatea și condițiile necesare păstrării în condiții optime a serului, dar nici spațiul necesat pentru a primi pacienții. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, oamenii se vor deplasa către diferite centre de vaccinare indicate ulterior.
“Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitate de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie, pentru că activitatea pe care noi o propunem este una extrem de intensă. Vorbim de circa 250 de persoane vaccinate într-o zi.
Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite, pe lângă monitorizarea persoanelor pe care le au medicii de familie în evidență să mai efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a mai adăugat medicul.
Ce condiții trebuie să întrunești pentru a fi vaccinat
Coordonatorul campniei de vaccinare anti-COVID-19 a explicat cum va decurge procesul de vaccinare propriu-zis, dar și etapele ante și post vaccinare. Pacienții trebuie să fie apți din punct de vedere medical pentru vaccin, fiind monitorizați atât înainte de administrare, cât și după.
Medicul Gheorghiță a menționat și perioada la care vaccinarea populației ar trebui să fie finalizată, iar cetățenii să fie în majoritate imunizați.
“Este un proces destul de elaborat, în care fiecare persoană trebuie supusă unui triaj epidemiologic, un examen clinic, insistat pe identificarea contraindicaților de moment sau definitive pentru efectuarea vaccinării.
Trebuie să fie echipe destinate pentru administrarea propriu-zisă a vaccinului. Ulterior, există perioada de supraveghere post-vaccinală. Aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie unde există o singură echipă vaccinatoare, pentru că perioada de timp alocată se va întinde pe o perioadă foarte mare.
Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70% de imunizare colectivă, pentru a încheia activitatea de vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare.