Ultima oră! Ambasadorul Moscovei la ONU, dat afară din sală în timpul unei reuniuni. Ce s-a întâmplat

Ultima oră! Ambasadorul Moscovei la ONU, dat afară din sală în timpul unei reuniuni. Ce s-a întâmplat
Vasili Nebenzia,diplomat rus izgonit din sală

În cursul zilei de luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut acuzații grave la adresa Rusiei, susținând că este vinovată pentru criza alimentară cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare. Mai mult, oficialul ONU l-a poftit pe ambasadorul Moscovei, Vasili Nebenzia, să părăsească sala de ședințe, umilindu-l în public. Întâlnirea oficialilor a avut ca scop dezbaterea situației actuale din Ucraina și găsirea unor soluții.

Charles Michel, acuzații grave la adresa Rusiei

Rusia și-a atras antipatia multor state și oficiali occidentali după invazia Ucrainei, la 24 februarie, astfel că, pe tot parcursul celor trei luni de război, Vladimir Putin și apropiații săi au primit multe critici și sancțiuni.
Ieri, președintele Consiliului European a acuzat Rusia, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, pentru blocarea a milioane de tone de cereale și grâu în containere și nave în portul ucrainean Odesa.

Acesta i-a explicat direct ambasadorului rus că „navele de război rusești din Marea Neagră” sunt principalul obstacol aflat în calea exportului de cereale din Ucraina. Mai mult, Charles Michel a tradus această situație drept una în care Rusia folosește proviziile de hrană ca pe „o rachetă ascunsă împotriva țărilor în curs de dezvoltare”, invitându-l totodată pe Vasili Nebenzia să părăsească sala pentru a nu mai auzi adevărul dureros al războiului din Ucraina.

Oficialul ONU a transmis că această situație extrem de dificilă influențează criza alimentară cu care se confruntă deja mai multe țări sărace. De asemenea, președintele Consiliului European a continuat cu argumentele care întăresc faptul că Rusia este vinovată pentru deficitul de cereale și resurse alimentare din țările în curs de dezvolate, din cauza atacurilor Moscovei asupra infrastructurii de transport și a instalațiilor de depozitare a cerealelor din Ucraina.

„Acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie și destabilizand regiuni întregi”, a transmis Charles Michel, menționând că „Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se conturează”.

Reacția ambasadorului rus după ce a fost dar afară din sala de ședințe

În continuare, președintele Consiliului European a acuzat trupele rusești că au furat cereale din zonele ucrainene pe care le-au ocupat, iar ulterior, au transferat vina către alte țări. Pentru a rezuma fenomenul, Charles Michel a susținut că această metodă este „propaganda pură și simplă a Rusiei”.

Fiind conștient de duritatea afirmațiilor, președintele Consiliului European i-a arătat ușa diplomatului Vasili Nebenzia, invitându-l afară, dacă nu dorește să fie martor la aceste acuzații grave și adevărate aduse țării pe care o reprezintă.

„Puteți părăsi sala, poate e mai ușor să nu ascultați adevărul, dragă ambasadorule”, i-a transmis Charles Michel, în plină conferință la ONU, diplomatului Vasili Nebenzia.

Președintele Consiliului European a criticat în discursul său crimele de război comise în Ucraina de către trupele rusești, dar și violența sexuală folosită ca armă de război.

„Auzim relatări despre forțele rusești care folosesc violența sexuală ca armă de război. Violența sexuală este o crimă de război, este o crimă împotriva umanității. O tactică de tortură, teroare și represiune. Acestea sunt acte revoltătoare într-un război revoltător”, a adăugat Charles Michel.

Vasili Nebenzia a onorat invitația lui Charles Michel de a părăsi sala, cedându-i locul său unui alt diplomat rus.
Ulterior, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a comentat gestul lui Charles Michel în termeni duri, considerând comentariile sale „atât de nepoliticoase”.

La rândul său, Vasili Nebenzia a declarat că nu a putut rămâne, explicând că a ales să plece din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a venit aici să le transmită”.