Uită de vinetele din zacuscă! Ingredientul care îi dă un gust nemaipomenit, dulceag

de: Ioana Bucur
30 08. 2023

Dacă vrei să te bucuri în continuare de un preparat delicios și nu îți este teamă să experimentezi, am descoperit o rețetă perfectă pentru tine. Uită de vinetele din zacuscă! Află, din rândurile de mai jos, care este ingredientul care îi dă un gust nemaipomenit, dulceag.

Cu ce ingredient poți să înlocuiești vinetele din zacuscă

Primele zile de toamnă dau startul pregătirilor pentru lunile de iarnă, iar pe lista de preparate a multor gospodine se regăsește zacusca. Pentru a o găti, ai nevoie, fără doar și poate, de vinete, așa cum arată rețeta clasică.

Dacă îți dorești să încerci ceva nou, vei putea pune pe masă pentru familie și musafiri un preparat delicios, ce îți va aduce, cu siguranță, multe laude. Uită de vinetele din zacuscă și folosește, în schimb, fasole.

Te-ar putea interesa și: De ce se acrește zacusca. Greșeala banală care o strică, de fapt

Ingrediente și mod de preparare

Ingrediente:

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • un kilogram de fasole albă
  • o jumătate de kilogram de morcovi
  • un kilogram de ardei capia roșii
  • o jumătate de kilogram de ceapă roșie
  • o jumătate de kilogram de ceapă albă
  • o jumătate de litru de ulei
  • 350 de grame de pastă concentrată de tomate
  • doi căței de usturoi
  • una sau două lingurițe de bicarbonat
  • o linguriță rasă de zahăr
  • boabe de piper
  • sare
  • coriandru
  • boabe de ienibahar
  • cimbru
  • foi de dafin
  • frunze de țelină

Foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și: Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete cu ardei copți. Secretul bunicilor de zeci de ani

Mod de preparare:

Fasolea se spală și se lasă în apă cel puțin 12 ore înainte de preparare. Se pune apoi la fiert cu un morcov, un cartof, un păstârnac, usturoi și o ceapă. După o oră, se schimbă apa și se adaugă condimentele, bicarbonatul și zahărul. Nu uita să îndepărtezi spuma pe măsură ce se formează la suprafața lichidului.

Ardeii se pun la copt, se curăță de coajă și semințe și se dau prin mașina de tocat. Separat, se toacă și ceapa și morcovii.

După ce este fiartă, fasolea se trece și ea prin mașina de tocat, fără legumele cu care a stat pe foc.

Ceapa se călește bine vreo jumătate de oră, se adaugă în vas morcovii și se mai lasă încă 30 de minute.

„Adăugăm și ardeiul cu tot cu zeamă și mai târziu fasolea. Spre final, potrivim de sare și adăugăm bulion. Se poate face și cu roșii, dar necesită mai mult timp de fierbere. Dăm puțin și la cuptor și când e gata o punem în borcane fierbinți”, potrivit Gustos.ro.