UE introduce noi obligații și drepturi pentru tați. Ce trebuie să facă neapărat după nașterea copiilor
Vești bune pentru viitori tătici! Potrivit unei directive europene, aceștia vor fi obligați să aibă un concendiu parental de două luni, timp în care se va crea timpuriu „o legătură puternică între tați și copii”. Potrivit noilor directive, părinții care au copii cu vârsta până în 8 ani vor putea solicita program flexibil la locul de muncă. Pe lângă aceste avantaje, legistlația europeană vine cu anumite drepturi și pentru alte persoane, cărora li se vor prelungi zilele liberea în vederea îngrojirii anumitor categorii de persoane.
Tații, obligați să petreacă mai mult timp cu bebelușii nou născuți
Potrivit unei directive europene, tații vor beneficia de concediu parental timp de două luni, scopul fiind acela de a crea timpuriu o legătură puternică între cei doi. O altă veste bună o reprezintă faptul că, părinții care au copii cu vârsta de până în 8 ani, pot solicita program flexibil de la muncă, inclusiv o modificare a numărului de ore lucrate.
„Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”, se arată în documentul menționat anterior.
Mai mult, părinții vor avea mai multe drepturi în momentul apariției copiilor. Astfel, tatăl va avea dreptul la zece zile libere, în loc de 5, câte se ofereau până în acest moment, la care se pot adăuga încă zece zile, dacă a re la activ un curs de puericultură absolvit), așa cum este prevăzut în legislaţia naţională.
Cine sunt angajații care vor primi zile libere suplimentare de la stat
Apoi, atât mama, cât și tatăl vor avea dreptul la minim patru luni de concediu parental, dintre care, două luni neputând fi transferate celuilalt părinte.
Potrivit noii legistlații europene, masura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”, se arată în document, având în vedere respectarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților. Astfel, tați vor sta cel puțin două luni acasă pentru a ajuta la creșterea copiilor.
O altă veste bună vine pentru rudele bebelușului, dacă acestea locuiesc în aceeași casă cu bebelușul. Potrivit legistlației europene, atât bunicii sau alte rude, care sunt salariate, își vor putea lua concediu de „îngrijitor”, în anumite situații.
„Exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.
O veste bună vine și pentru salariații care au în îngrijire persoane bolnave sau se confruntă cu probleme majore de sănătate în cazul unei rude. Astfel, aceștia vor avea dreptul legal să absenteze de la muncă timp de cinci zile, spre deosebire de una, câte prevede legistlația națională.
„Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că fiecare lucrător are dreptul de a absenta de la locul de muncă din motive de forţă majoră în situaţii de urgenţă familială, în caz de boală sau de accident care face indispensabilă prezenţa imediată a lucrătorului”, se mai arată în document.