Ucraina, acuzații grave către Rusia privind exporturile cerealelor pe Marea Neagră. Cum trădează Vladimir Putin încrederea Europei

de: Rosu Ioana
09 05. 2023

În ciuda acordului făcut cu Rusia, privind exportul de cereale pe Marea Neagră, Ucraina acuză țara rivală că nu mai înregistrează noile nave de transport, blocând în acest fel livrarea cerealor ucraineie. Rusia şi Ucraina au semnat în Turcia, la data de 22 iulie , milioane de tone de grâu şi produse alimentare au fost exportate prin porturile ucrainene. Ce se întâmplă, de fapt, în acest moment.

Rusia se sustrage de la angajamentul pe care și l-a luat

Acordul dintre cele două țări ar urma să expire pe data de 18 mai, dacă Rusia nu dorește prelungirea lui, însă până atunci, 90 de vase comerciale, inclusiv 62 de nave de încărcare, așteaptă în apele teritoriale turce permisiunea de a merge în porturile ucrainene.

„Federaţia Rusă a oprit încă o dată, în mod efectiv, Iniţiativa Cerealelor, prin refuzul înregistrării noilor nave care vin şi prin refuzul permiterii inspecţiilor. Această abordare contrazice termenii actualului acord”, a transmis Ministerul Reconstrucţiei de la Kiev.

Vă reamintim că, în momentul încheierii acordului, ONU s-a angajat să facă tot ce este posibil ca să se asigure că integritatea acordului va fi păstrată, iar în luna martie, Rusia a acceptat extinderea acordului cu 60 de zile.

„Într-adevăr, acordul a fost extins. S-a ajuns la o înţelegere de extindere a sa cu 60 de zile”, a declarat ieri viceministrul de Externe de la Moscova, Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de ştiri TASS.

După prelungirea acordului doar cu 60 de zile, Kievul s-a arătat nemulțumit de această decizie, afirmând că este o contradicție față de documentul semnat de Turcia și ONU.

„Acordul asupra Iniţiativei cerealelor de la Marea Neagră implică prelungirea cu cel puţin 120 de zile, poziţia Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile, prin urmare, contrazice documentul semnat de Turcia şi ONU”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, atrăgând atenția asupra faptului că așteaptă un răsouns din partea Ankarei și ONU, ca „garanți ai inițiativei”.

Solicitarea Moscovei către Uniunea Europeană

Agricultura multor țări a fost afectată din cauza exportului de cereale ieftine din Ucraina, iar ca răspuns, Moscova a cerut măsuri pentru facilitarea exportului de cereale și fertilizatori rusești. De asemenea, Bulgaria a solicitat după prelungirea acordului dintre Rusia și Ucraina oprirea importului de grâu din Ucraina, deoarece grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin.

Pentru a susține economia ucraineană în timpul războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a decis suspendarea taxelor vamale şi a celorlalte măsuri aplicabile importurilor din Ucraina, notează Agerpres.

„Piaţa grâului s-a prăbuşit, depozitele sunt pline”, a avertizat coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov, adăugând că probleme similare sunt generate și de importul de seminţe de floarea soarelui ieftine din Ucraina.